Skip to main content

Geen gratis Railplus-kaart voor internationale reizigers

Vanaf 1 januari verdwijnt de gratis RailPlus-kaart voor 60-plussers. Zij betalen net als andere reizigers voortaan €15 voor de voordeelkaart. Rover en de andere consumentenorganisaties in het Locov hadden juist geadviseerd de kaart aan alle internationale abonnementhouders gratis aan te bieden.

Door ook 60-plussers vanaf 1 januari 2022 voor de Railplus-kaart te laten betalen, wil NS de abonnementsvormen voor iedereen gelijk trekken. De consumentenorganisaties hadden liever gezien dat NS het voorbeeld van Duitsland zou volgen: de Deutsche Bahn biedt Railplus gratis aan alle BahnCard-houders, waarmee ook alle abonnementen gelijk zijn. “Een dergelijke impuls is na de corona-crisis en als afsluiting van dit Europees Jaar van de spoorwegen meer dan welkom”, schreven de consumentenorganisaties in een advies. NS besloot dit niet over te nemen.

Ook is NS niet overstag gegaan na het advies om de tarieven voor de Intercity Brussel blijvend te verlagen in plaats van te werken met een systeem van vroegboekkorting. Wel neemt NS het advies over de opstapplek te corrigeren vanaf waar het tarief voor de IC Brussel wordt berekend, zodat internationale reizigers ongeveer hetzelfde betalen als reizigers die deze trein voor binnenlandse reizen gebruiken.

Helaas blijft het ondanks aandringen van de consumentenorganisaties voorlopig onmogelijk om met een creditcard of een buitenlandse IBAN online bij NS reisproducten aan te schaffen. Dit is lastig voor inwoners van het grensgebied die een Nederlands treinabonnement willen kopen en voor buitenlandse toeristen die gebruik willen maken van de combitickets naar diverse toeristische attracties.

Tarieven, Internationaal