Skip to main content

“Laat reizigers kosteloos drukke ICE omboeken”

Geef treinreizigers naar Duitsland de mogelijkheid om gratis hun ticket om te boeken wanneer de trein erg vol dreigt te raken. Dit verzoek doet Rover aan NS en de Deutsche Bahn. Rover vraagt daarbij om betere informatie aan reizigers en duidelijkheid over compensatie bij treinuitval.

De ICE-treinen naar Duitsland zijn deze zomer regelmatig overvol. Omdat niet alle reizigers hoeven te reserveren en de trein ook binnen Nederland gebruikt kan worden, zijn er soms meer reizigers dan ruimte in de trein. Het is daardoor al meerdere malen voorgekomen dat de trein in Amsterdam al zo vol was, dat er niet gestopt werd in Utrecht en Arnhem. Reizigers vanuit Utrecht en Arnhem zijn dan plots aangewezen op een veel tragere reis met regionaal treinvervoer.

Rover roept NS en de Deutsche Bahn op om reizigers inzage te geven in de verwachte drukte en kosteloos tickets om te boeken. Op dit moment betalen reizigers met voordeligere tickets hier omboekkosten voor. “Een reiziger die eventueel naar een rustiger moment wil omboeken krijgt daar nu de rekening voor gepresenteerd” schrijft Rover-directeur Freek Bos. “Omboeken zou daarom kosteloos moeten worden aangeboden”. Rover vraagt actief te communiceren hoeveel zitplaatsen er gereserveerd zijn per trein zodat reizigers kunnen besluiten voor een andere trein te kiezen.

Rover vraagt ook aandacht aan informatie voor reizigers. Meerdere reizigers in Utrecht en Arnhem klaagden dat zij er op het laatste moment door werden verrast dat de trein hun station voorbij reed. Wanneer reizigers dit eerder weten, kunnen zij eerder op pad met de streektrein en hiermee hun vertraging beperken. Ook vindt Rover dat reizigers hierbij actief gewezen moeten worden op de mogelijkheid geld terug bij vertraging aan te vragen.

Oproep
Zelf ervaring met vertraging met de ICE of een andere internationale treinreis? Rover roept reizigers op hun ervaringen (positief of negatief) te melden.

Internationaal