Skip to main content

NS zet reserveringsplicht IC Brussel door

Wie met een Early Bird ticket per trein naar Antwerpen of Brussel reist, zal binnenkort vooraf een specifieke trein moeten reserveren. NS legt de bezwaren van de consumentenorganisaties naast zich neer. Rover is teleurgesteld.

NS wil grote drukte in de Intercity naar Brussel voorkomen. Het bedrijf gaat daarom de verkoop van voordeligere tickets, de ‘Early Birds’, beperken op populaire momenten en een reserveringsplicht voor deze tickets invoeren. De reiziger die spontaan wil besluiten hoe laat hij met de trein van of naar België reist, is voortaan aangewezen op de duurdere tickets.

“Het is betreurenswaardig dat NS ervoor kiest de trein naar België minder flexibel en minder aantrekkelijk te maken, zeker op een moment dat iedereen zijn mond vol heeft over de internationale trein als alternatief voor auto en vliegtuig”, stelt Rover-directeur Freek Bos. “Daarbij is een tripje naar Antwerpen anno 2023 niet veel anders meer dan een binnenlandse reis, door een reserveringsplicht zet NS de klok voor treinreizigers jaren terug”.

Rover en de andere consumentenorganisaties pleiten er al jaren voor de intercity naar België niet anders te behandelen dan binnenlandse treinen en de prijzen gelijk te trekken. Rover heeft de staatssecretaris gevraagd de touwtjes stevig in handen te nemen en te zorgen dat het reizen per trein voor internationale reizigers aantrekkelijker wordt.

Internationaal