Skip to main content

Goedkoop op reis naar het buitenland

Als je buiten Nederland op vakantie wilt zijn er verschillende manieren om naar je eindbestemming te reizen. Ga je in West-Europa op vakantie, dan is de trein of de bus een zeer goed alternatief voor de auto of het vliegtuig.

Mogelijkheden vakantie met de trein of bus

Er zijn ontzettend veel goede opties om vanuit Nederland de rest van Europa te ontdekken. Wil je bijvoorbeeld de romantische hoofdstad van Frankrijk bezoeken? Dan is de bus Amsterdam Parijs een zeer voordelige manier om daar te geraken. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 25 per persoon enkele reis, maar er zijn ook goedkopere tickets beschikbaar. Je bent iets minder dan 8 uur onderweg, maar de kortste reis is slechts 6 uur en 25 minuten.

De trein is vaak een stuk sneller, maar ook weer wat duurder. Zo is dezelfde route, van Amsterdam naar Parijs, mogelijk met de Thalys, tegenwoordig Eurostar. Zo duurt de treinreis met een directe verbinding 3 uur en 24 minuten. Wie vroeg boekt, kan een voordelig ticket vinden maar meestal zijn de kaartjes vrij prijzig. Liever iets goedkoper uitzijn? Dan pak je beter eerst de IC Brussel naar station Brussels Midi om vervolgens met de Eurostar verder te reizen naar Parijs. Plan dan wel genoeg tijd in voor de overstap want een gemiste Eurostar komt voor eigen kosten wanneer je met twee tickets reist! 

Op vakantie met de trein, bus of toch de auto?

Wil je naar Parijs of Londen toe, dan wordt er gelukkig steeds minder gekozen voor het vliegtuig. Voor deze metropolen is de trein bovendien prettiger dan de auto. De hogesnelheidstrein gaat tot wel 300 km/u op bepaalde stukken. Die snelheid is vele malen sneller dan dat je met de auto kunt bereiken.

De trein tussen Rotterdam en Londen duurt dan ook maar 3 uur en 19 minuten. Op ditzelfde traject ben je bijna 7 uur onderweg met de auto. De trein heeft hier duidelijk het voordeel. Daarbij kom je in Londen direct aan in het centrum en kun je gemakkelijk verder reizen met de bus of de metro. Datzelfde geldt voor Parijs, waarbij je aankomt op Paris Gare du Nord.

De Eurostar of Thalys rijdt meerdere keren per dag vanaf Amsterdam en Rotterdam naar Parijs of Londen. Tijdig boeken loont zich. Naar Parijs zijn meerdere keren per jaar actietickets te boeken maar wel buiten de zomer. Maar ook hier zijn prima busverbindingen zoals de Flixbus als alternatief te vinden. Zoals Izy, het budgetmerk van Thalys. De Izy-trein rijdt tussen Brussel en Parijs met tickets vanaf 10 euro. Ook de TGV heeft een goedkoop broertje, de Ouigo. Wie door wil reizen naar Zuid-Frankrijk kan bijvoorbeeld in Parijs vanaf €10 met de Ouigo verder reizen. Houd er rekening mee dat er bij een overstap in Parijs een transfer naar een ander station nodig is, reserveer hier voldoende tijd voor!

Goede trein- en busbestemmingen

Hierboven hebben we Parijs en Londen al genoemd, maar er zijn nog veel meer mooie bestemmingen in Europa die gemakkelijk te bereiken zijn met de bus of trein vanuit Nederland.

Berlijn

Hoewel Berlijn op ruim 650 kilometer afstand van Amsterdam ligt, zijn de tickets voor de bus of trein erg voordelig. Gaat je voorkeur uit naar een directe busverbinding? Dan ben je ongeveer 8,5 uur onderweg met een prijs van € 39,99 p.p enkele reis. Prettig is om de nachtbus te pakken, waardoor je reis start rond 22:20 bij Amsterdam Sloterdijk, waarna je de volgende ochtend om 07:00 aankomt in Berlijn. Zo kun je de dag direct starten met het verkennen van de historische stad.

Maar ook de trein naar Berlijn is best voordelig te boeken voor wie er op tijd bij is. De reistijd is ongeveer gelijk, alleen is de trein wel een stuk comfortabeler. 

Brussel

Het is bijna ondenkbaar dat er nog dagelijks vluchten vertrekken vanaf Nederland naar Brussel toe, waarbij de reistijd 45 minuten is. Zeker voor dit soort korte afstanden is de trein een veel beter alternatief. Zo ben je in 2 uur en 44 minuten in Brussel. Vergeet niet dat er sinds kort een reserveringsplicht bij de IC Brussel is voor Early Bird tickets. Wie met de Thalys/Eurostar reist is soms goedkoper uit een ticket naar Parijs te boeken en in Brussel de trein te verlaten...

Wil je liever in Brussel nog een keer extra op het terras kunnen zitten? Dan is een busreis naar Brussel goedkoper dan het flex-tarief van de Intercity. Een busticket is al te krijgen voor slechts € 9,99 per persoon voor een enkele reis. De reistijd is dan 2 uur en 45 minuten, dus gelijkwaardig aan die met de trein. Dit komt doordat de trein bij veel stations onderweg moet stoppen, zoals bij Schiphol, Breda, Antwerpen en Mechelen.

Keulen

Een aantal keer per dag gaat er een directe ICE trein naar Keulen toe vanaf Amsterdam. De reis duurt ongeveer 2 uur en 40 minuten en is verkrijgbaar vanaf € 49,90 p.p enkele reis. Vanaf Arnhem Centraal gaat er ook een directe ICE trein voor slechts € 34,90 in 1 uur en 42 minuten naar Keulen toe.

Er zijn echter ook goedkopere treintickets, al moet je hierbij wel twee keer overstappen. Zo reis je van Amsterdam naar Arnhem toe om daar over te stappen met een flinke overstaptijd. Mocht het mogelijk zijn, dan is het dus verstandiger om je reis direct bij Arnhem station te starten. Vanuit daar reis je met de DPN naar Duisburg toe en vervolgens door naar Keulen met de EuroCity trein. De kosten voor deze gehele reis van Amsterdam naar Keulen? Slechts € 19,90! Zeker de moeite waard van het overstappen dus.

Nog goedkoper is om de bus te pakken vanaf Amsterdam Sloterdijk naar Keulen toe. Zo is een busticket naar Leverkusen slechts € 9,99, evenals naar de luchthaven Keulen Bonn toe. Voor een paar euro meer kun je vanaf de bushalte nog een trein nemen naar Keulen Centraal Station, zodat je direct in het centrum bent.

Hamburg

Al vanaf €33 kan er in iets meer dan 5 uur vanuit Amsterdam naar Hamburg worden gereisd. In deze havenstad valt genoeg te doen. Combineer een tripje naar Hamburg met verder reizen naar bijvoorbeeld Kopenhagen. Tip: ook de Flixtrain rijdt hier, als goedkoper alternatief van de Deutsche Bahn. 

Tips om te besparen

Heb je de tijd? In Duitsland reis je nu een maandlang met het Deutschlandticket voor €49 met alle regionale treinen (alles behalve de IC en ICE) en alle bussen.

Wie verder reist dan Duitsland, bijvoorbeeld naar Oostenrijk of Zwitserland, kan er goed aan doen het treinkaartje op te knippen. Er zijn weliswaar ook doorgaande (Super)Sparpreis-tickets te koop door Duitsland (bv. naar Zwitserland of Tsjechië) maar die zijn soms duurder. Het vereist enige planning, maar mits beide kaartjes voor dezelfde reis zijn gekocht is het bij reizen met twee e-tickets niet nodig de trein te verlaten.

Ook voor reizigers naar België kan het voordeliger zijn om het treinkaartje op te knippen in twee kaartjes van en naar het grensstation in Nederland. De NMBS rekent naar en vanaf Roosendaal en Maastricht namelijk vrijwel het gewone binnenlandse tarief, terwijl NS het wat hogere internationale tarief rekent.

Kijk ook vooral even naar de mogelijkheden van voordeelpassen. Via Supersparpreis of Sparpreis Europa kan vanaf €19,90 naar bestemmingen in Duitsland worden gereisd. Vanuit Groningen kan het ‘Niedersachsen Ticket plus Groningen’ gekocht worden, waarmee maximaal vijf passagiers van Groningen naar alle plaatsen in Niedersachen reizen vanaf €31. Vanuit Limburg kan met het Euregioticket goedkoop de grens worden overgestoken voor een dagje Ardennen of Eifel.

 

Reistijden

Internationaal