Skip to main content

Rover bezorgd over afstoten Amsterdamse trams

Volle trams en lagere frequenties dreigen als Vervoerregio Amsterdam te snel trams afstoot. Hiervoor waarschuwt Rover-Amsterdam samen met Stadsvervoerbelang in een brief aan het GVB en de Vervoerregio.

De vervoerregio Amsterdam heeft besloten 32 van de 45 oudere trams af te stoten.. Rover-Amsterdam vreest dat dit beleid de komende jaren tot een tekort aan trammaterieel gaat leiden waar reizigers de dupe van worden.

Rover en Stadsvervoerbelang voorzien juist een behoefte aan extra trams, onder meer vanwege de grootschalige werkzaamheden die gepland zijn in de hele regio. Deze werkzaamheden vragen om omreisroutes en daarmee extra inzet van trams. “Doe geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt gekocht, zeker als er extra kilometers gelopen moeten worden”, waarschuwt Marinus de Jong, voorzitter van Rover-Amsterdam.

Rover en Stadsvervoerbelang verwachten dat veel reizigers na de coronacrisis weer terugkeren, terwijl tegelijkertijd het beleid voor de autoluwe stad meer eisen stelt aan de inzet van trams. Om hier op voorbereid te zijn, moeten voldoende trams beschikbaar zijn. Het bestellen en afleveren van nieuw trams vergt jaren en daar moet ook eerst geld voor zijn. Zeker gezien het feit dat er in het verleden vaker een tekort aan capaciteit is geweest, vragen Rover en Stadsvervoerbelang om circa 20 oudere trams achter de hand te houden.

Amsterdam, Lokaal