Forse prijsstijging dreigt voor Zeeuwse busreiziger

Een groot deel van de Zeeuwse busreizigers hangt een prijsstijging van tientallen procenten boven het hoofd, als Connexxion in mei het nieuwe Zeeland Voordeel invoert. Dat schrijft Rover-Zeeland in een visie op het nieuwe product. De Rover-afdeling is bang dat busreizigers zullen afhaken en wil daarom uitstel van invoering.

Met de invoering van Zeeland Voordeel betalen reizigers voortaan op rekening. Deze mogelijkheid kan Rover-Zeeland waarderen, maar de bijkomstigheden niet: bestaande abonnementen komen te vervallen en de kilometerprijs wordt met bijna 38% verhoogd. Naarmate men meer vaker reist wordt het tarief lager, waardoor frequente reizigers voordeliger uit zijn. Hiermee hoopt Connexxion de reiziger te verleiden vaker voor de bus te kiezen. Rover-Zeeland ziet echter vooral het nadeel voor incidentele reizigers, in Zeeland maar liefst twee derde van de buspassagiers.

Rover-Zeeland berekende dat de incidentele reiziger wel 25 tot 30 procent duurder uit kan zijn. Ook hekelt de Rover-afdeling de hoge eerste inleg van €50 die nodig is om Zeeland Voordeel te kunnen gebruiken: dit wordt verrekend met de reiskosten maar kan vooral voor een huishouden met meerdere gezinsleden een afschrikwekkende werking hebben. Bovendien levert Zeeland Voordeel problemen op voor reizigers die een NS Flex of Transdev Flex abonnement op de OV-chipkaart hebben staan. Deze reizigers moeten zelf actie ondernemen door een wijziging aan te brengen in het reisproduct of een tweede OV-chipkaart aan te schaffen. 

“Vooral incidentele reizigers zijn de dupe van Zeeland Voordeel. Juist deze reizigers zijn niet afhankelijk van het OV, mogelijk laten ze de bus dus voortaan links liggen”, stelt Gerda Spaander namens Rover-Zeeland. “Hiermee krijg je de reiziger niet terug na de coronacrisis. Als er nog meer reizigers afhaken, kan dit zelfs leiden tot verdere verschraling van het openbaar vervoer”. Rover-Zeeland denkt dat Connexxion de risico’s op reizigersverlies onvoldoende heeft onderzocht en pleit er daarom voor de invoering van Zeeland Voordeel uit te stellen tot de komst van de opvolger van de OV-chipkaart en het einde van de coronacrisis.

Zeeland, Lokaal

banner word lid

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Tijdelijk spoednummer:
    06-57497662

Volg ons