Skip to main content

Rover-Amsterdam wil plan GVB voor winterweer

Er is een plan nodig om de hinder na winters weer voor de reizigers te verkorten. Hierom vraagt Rover-Amsterdam in een brief aan het GVB. Tram en metro waren in Amsterdam dagen na de sneeuwval nog ontregeld.

Niet alleen het spoor heeft last van een trage hervatting van de dienstregeling, ook in Amsterdam lag het tramnet nog dagenlang plat en was de inzet van de metro zeer beperkt. “Dat vastvriezende en opwaaiende sneeuw trambanen en wissels blokkeert is onvermijdelijk, het is echter zaak daarna zo snel mogelijk weer te herstellen”, stelt Marinus de Jong, voorzitter van Rover-Amsterdam. “Juist voor de reizigers die in coronatijd op pad moeten is het OV tenslotte essentieel om hun werk te bereiken of naar een afspraken in het ziekenhuizen te kunnen”.

Rover-Amsterdam observeerde niet alleen langere reistijd voor reizigers die het winterse weer moesten trotseren, ook kregen zij te maken met slechte informatievoorziening. Zo reden er in sommige gevallen lijnen weer hun route terwijl deze in de reisinformatie nog niet werden weergegeven. Ook maakt Rover-Amsterdam zich zorgen om gevaarlijke situaties bij het in- en uitstappen vanwege de hoeveelheid sneeuw die dagenlang bij tramhaltes bleef liggen.

Rover-Amsterdam was onder de indruk van de creatieve oplossing om hobbyisten van de museumtramlijn om hulp te vragen bij het ijsvrij maken van de tramsporen middels een 109-jarige museumtram. Het was echter niet genoeg om dagenlange hinder te voorkomen. Rover vraagt GVB daarom om een herstelplan om deze problemen voortaan te voorkomen. Als voorbeeld zou Den Haag kunnen dienen waar HTM een aantal trams heeft omgebouwd tot pekeltrams om preventief te kunnen pekelen. GVB zou hiervoor de trams kunnen gebruiken die anders dit jaar uit dienst worden gehaald.

GVB heeft, mede naar aanleiding van de brief van Rover, laten weten dat ze een uitgebreide evaluatie gaan doen over de exploitatie en werkzaamheden tijdens het winterweer.

Amsterdam, Lokaal, weersomstandigheden