Rover-Amersfoort voorkomt opheffen buslijn 101

Een succesvolle lobby van Rover-Amersfoort: door tijdig en scherp commentaar op vervoersplan 2022 te leveren, wist de Rover-afdeling opheffing van buslijn 101 van Amersfoort naar Nijkerk en Harderwijk te voorkomen. 

Rover-Amersfoort vernam vanuit haar goede contacten bij de provincie dat de buslijn van Amersfoort naar Nijkerk, Putten, Ermelo en Harderwijk, die een belangrijke regiofunctie vervult voor de tussengelegen dorpen, zou worden opgeheven vanwege een daling van de kostendekkingsgraad. Rover is hier meteen tegen in actie gekomen. Op 6 mei stuurde de Rover-afdeling een uittreksel van het vervoersplan 2022 aan de gemeenten met helder commentaar. De gemeenten gebruikten de argumenten van Rover vervolgens in een gezamenlijke brief aan de provincie.

Mede op basis van het Rover-commentaar werd op 25 mei een advies vanuit het Reizigers Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (ROCOV) aan de provincie gezonden, met de boodschap dat er geen aanleiding was lijn 101 op te heffen. Een artikel op de Rover-website over het opheffen van de buslijn leidde tot aandacht in de regionale kranten. De Gedeputeerde Staten besloten vervolgens dat de buslijn toch moest worden behouden.

De buslijn heeft een lange geschiedenis in de regio en bestaat al sinds 1923, waarbij de lijn gedurende de jaren een belangrijke regiofunctie heeft gehad. Echter zijn de reizigersaantallen in de laatste jaren flink afgenomen. Dit was het gevolg van de invoering van gebiedsconcessies, waarbij een buslijn nog maar tot het eerste station voorbij de concessiegrens mocht rijden. In het geval van buslijn 101 bleek dit het voorstadstation Amersfoort Vathorst te zijn, waar eigenlijk maar weinig reizigers uit Nijkerk naar toe moeten. Mede dankzij goede contacten met de vervoerders, ambtenaren en de pers heeft Rover-Amersfoort nu een volledige opheffing succesvol weten te voorkomen.

Amersfoort, Lokaal

banner word lid

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Tijdelijk spoednummer:
    06-57497662

Volg ons