Skip to main content

Rover-Gelderland wil spitstrein Harderwijk terug

Het schrappen van de spitstrein Harderwijk – Amersfoort is een zeer ongewenste ontwikkeling voor vele treinreizigers. Dit schrijft Rover Gelderland samen met verschillende gemeenten in een brief aan NS en de Tweede Kamer. Rover vreest voor meer files op de A28 nu de treinverbinding fors onaantrekkelijker is geworden.

Per oktober heeft NS de spits-sprinters tussen Harderwijk, Nijkerk en Amersfoort wegens personeelsgebrek geschrapt. In 2023 zullen de treinen niet terugkeren. De spitstreinen zorgden dat reizigers vanuit Harderwijk in de spits 10 minuten sneller in Amersfoort, 14 minuten sneller in Utrecht en maar liefst 27 minuten sneller op Schiphol konden zijn. Met het schrappen van de treinen loopt de reistijd voor deze reizigers dus weer flink op.

Rover vindt de gevolgen van het schrappen van deze enkele treinen te groot en vraagt NS deze keuze te heroverwegen. Volgens Rover dreigen veel treinreizigers nu in de spits weer te moeten staan in de drukke, overgebleven treinen. Dit in combinatie met extra reistijd maakt de comfort van de auto voor velen een aantrekkelijk alternatief. En dat terwijl de files op de A28 juist sinds de komst van de spitstreinen waren teruggelopen.

Rover en diverse gemeentes in de regio willen van NS weten of en wanneer de spitstreinen terugkeren. Als alternatief stellen zij voor de Intercity in Harderwijk te laten stoppen om zo reizigers extra reismogelijkheden te bieden. Zij wijzen op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van NS, aangezien de A28 door kwetsbaar Natura2000-gebied loopt.

De brief aan NS werd gestuurd door Rover en gemeenten Amersfoort, Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Zeewolde. Een afschrift is verzonden aan de provincie Gelderland, aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Gelderland, Lokaal