Skip to main content

Wat is belangrijk in het Amsterdamse OV? Laat je mening horen!

Per 2025 gaat de nieuwe contractperiode voor het Amsterdamse openbaar vervoer in. Daarmee is nu hét moment aangebroken om de nieuwe eisen voor het GVB te bepalen. Rover-Amsterdam wil daarom graag van reizigers weten wat zij belangrijk vinden.

Het GVB verzorgt het openbaar vervoer in Amsterdam, Diemen, Duivendrecht, de tram naar Amstelveen (en vanaf medio 2024 naar Uithoorn) en een bus naar Schiphol. Dat gebeurt op basis van een contract met de Vervoerregio Amsterdam; de concessie. In 2025 gaat een nieuwe concessie in, die weer voor langere tijd (waarschijnlijk 10 jaar) bepaalt aan welke eisen het GVB moet voldoen. Dit soort eisen gaan niet om hele concrete details zoals exacte locaties van haltes en lijnen, maar wel worden maximum loopafstanden tot haltes bepaald, net als gewenste frequenties en belangrijke verbindingen in de stad. Andere eisen worden gesteld aan de service, de voertuigen en tarieven. Het is heel belangrijk om die eisen goed te formuleren, want binnen die eisen heeft het GVB veel vrijheid om zelf te bepalen hoe de diensten er uitzien.

Amsterdam groeit met veel nieuwe woningen en arbeidsplaatsen, de gemeente wil dat mensen vaker met de fiets en het openbaar vervoer gaan en minder met de auto. Goed openbaar vervoer is daarom van groot belang voor de stad. Maar wat is goed openbaar vervoer? Rover-Amsterdam wil graag weten wat jij als inwoner of bezoeker van Amsterdam en omgeving belangrijk vindt. Wij gebruiken deze input in onze adviezen aan de Vervoerregio.

Welke eisen moeten gesteld worden aan de diensten en het lijnennet van GVB voor de komende jaren? Laat ons weten wat voor jou belangrijk is door een mail te sturen, het liefst voor 15 mei, naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Amsterdam, Lokaal