Skip to main content

Youth Climate Deal: Rover Jong wil meer OV in woon-werkverkeer

Een groter aandeel voor OV in het woon-werkverkeer en een beter Europees railnetwerk zijn onmisbare ingrediënten voor het nieuwe regeerakkoord. Dit stelt Rover Jong in het kader van de ‘Youth Climate Deal’.  

Voor de InnovatieExpo 2021 zijn het afgelopen jaar werkgroepen van jongeren opgezet rond onder andere het thema Mobiliteit. Samen met de Jonge Klimaatbeweging werken zij aan een ‘Youth Climate Deal’: concrete acties om vanuit het perspectief van jongeren te komen tot een aanpak van klimaatverandering. De jongeren vragen de politieke partijen om deze ‘deals’ op te nemen in het regeerakkoord. In aanwezigheid van Prins Constantijn heeft Rover Jong deze maand deelgenomen aan een workshop rond het thema Mobiliteit.

Middels een beter en sneller Europees railnetwerk kunnen intercontinentale vluchten worden vervangen door treinreizen, was het eerste speerpunt van Rover Jong. Niet alleen duurzamer, ook nog eens veel leuker! Daarnaast ziet Rover Jong mogelijkheden voor gedragsverandering bij de reiziger, door bijvoorbeeld meer autoluwe zones in steden in te richten.

Op het gebied van woon-werkverkeer ziet Rover Jong grote kansen in het meer promoten van OV-gebruik door werkgevers. Door een OV-abonnement of goed fietsplan de norm te laten zijn, in plaats van de leaseauto of kilometervergoeding. Met minder woon-werkverkeer kan een deel van de investeringen aan de weg naar het OV worden verlegd. Rover-Jong heeft nog een tip voor de werkgevers: denk aan het inbouwen van een wedstrijdelement door de werknemer die de meeste duurzame kilometers woon-werkverkeer (naar rato van de afstand) maakt te belonen. Wie neemt die uitdaging aan?

Meer lezen over dit onderwerp? Kijk dan op de webpagina van Rover Jong

Rover Jong, Politiek en lobby