Skip to main content

Rover wil station in Haarlem Zuid-West

Rover vraagt gemeente Haarlem om in het ontwikkelgebied de ‘Spoorzone’ ruimte te reserveren om een station aan te leggen. Daarbij moet in de plannen worden opgenomen dat het toekomstige station goed bereikbaar wordt per fiets en te voet.

Haarlem gaat de komende jaren maar liefst tienduizend woningen bijbouwen. Dit betekent grotere drukte in het verkeer, dat al steeds meer onder druk staat door het groeiend aantal forenzen tussen Haarlem en Amsterdam. Veel Haarlemmers staan al dagelijks in de file op wegen binnen en rond de stad en het busvervoer zit aan zijn maximum capaciteit. “Kortom, het is tijd dat Haarlem meer aan railvervoer gaat doen”, stelt Rover-Haarlem. “Bijvoorbeeld een tram op de route van buslijn 300, spoorverdubbeling naar Amsterdam en een station in Haarlem Zuid-West”.

Ruim 2000 nieuwe woningen zijn gepland voor het gebied rondom het spoor in Haarlem Zuid-West, de ‘spoorzone’. Rover ziet in de plannen nog ruimte voor een nieuw station ter grootte van station Hillegom. Dit station zou op de plek van het voormalige rangeerterrein kunnen komen. Volgens de huidige ontwikkelvisie moeten de toekomstige bewoners opstappen op stations Haarlem of Heemstede. Te ver weg, vindt Rover: “als het reizigers niet lukt binnen de ‘afknapgrens’ van 45 minuten met OV op het werk te zijn, dan kiezen zij voor de auto”.

Het idee van een station in Haarlem Zuid-West is niet nieuw: in het jaar 2000 deed Haarlem hiervoor al een aanvraag bij het Rijk, maar dit werd wegens bezuinigingen afgewezen ondanks dat er voldoende reizigers werden verwacht. Volgens Rover-Haarlem is de kans van slagen nu een stuk groter, zo blijkt het uit ruim 20 stations die het Rijk komende jaren voor diverse steden financiert. Rover verwacht 2500 tot 3000 reizigers per dag voor het nieuwe station in Haarlem Zuid-West, vergelijkbaar met station Hillegom.

De Rover-afdeling spreekt donderdag in bij de gemeenteraad en zal onder meer pleiten voor het reserveren van ruimte voor fiets- en wandelpaden richting het nieuw te bouwen station.

 

Infrastructuur, Politiek en lobby, Stations en haltes, Afdelingsnieuws