Skip to main content

OV-chip mobiel mislukt

Translink stopt op 15 juni met OV-chip mobiel. Het idee was aardig: je telefoon gebruiken als OV-chipkaart en altijd je in-/uitcheckstatus kunnen controleren. De realiteit viel tegen: slechts een beperkt aantal telefoontypen was geschikt, de installatieprocedure was rampzalig en je kon er alleen vol tarief mee reizen. Gebruikers die daar allemaal mee konden leven waren volgens Translink in meerderheid tevreden over het systeem. De beperkingen werden echter niet opgelost. Het verbaast Rover dan ook niet dat de stekker eruit gaat. Translink en vervoerbedrijven zouden eruit kunnen leren dat je nieuwe betaalsystemen pas voor de gewone reiziger moet introduceren nadat de minpunten eruit zijn. De gebruikers van OV-chip mobiel krijgen dezer dagen bericht van Translink en ontvangen €7,50 om een "ouderwetse" OV-chipkaart te kopen.
 
In- en uitchecken in het OV met je mobiel blijft voorlopig nog toekomstmuziek. Wel zijn er al telefoon-apps zoals Tranzer waarmee je een specifieke reis kunt plannen en betalen. 
Daar betaal je dan wel wat extra voor. De vervoerbedrijven en Translink zijn van plan over te stappen op nieuwe technologie, o.a. in de kaartlezers op de stations en in de bussen en trams. Dat is een flinke operatie, maar daarna wordt het mogelijk om de bankpas te gebruiken voor in- en uitchecken. En ook voor het gebruik van de smartphone zijn er dan veel minder technische hobbels.
 
Zie ook dit artikel in het AD.

Betaalwijzen