Skip to main content

Nieuwe OV-chipkaart wordt goedkoper

Reizigers gaan in 2023 minder betalen voor de aanschaf van een nieuwe OV-chipkaart. De kosten voor het betaalmiddel worden voortaan deels in de ritprijs verwerkt. Hiermee wordt een advies van Rover opgevolgd. Wel vindt Rover dat de prijsverhoging van de ritprijs te vroeg komt.

De aanschafkosten van €7,50 voor een OV-chipkaart is Rover en veel reizigers altijd een doorn in het oog geweest. Vooral voor mensen die niet veel reizen, is deze prijs een flinke drempel. Met de komst van een nieuwe OV-chipkaart, OV-pas, gaat dit veranderen: de nieuwe kaart gaat €6 kosten voor een plastic pasje, reizigers die genoeg hebben aan een digitale variant betalen €3. Daarnaast gaat de algemene ritprijs met 0,44% omhoog. Hiermee betalen reizigers straks in totaal ongeveer 13% minder voor het nieuwe systeem.

Met de nieuwe rekenwijze wordt een advies van Rover gevolgd: de reiziger gaat nu meer betalen naar gebruik in plaats van meteen bij aanschaf. Wel vindt Rover dat €6 voor het plastic pasje nog steeds veel geld is, zeker in combinatie met de ritprijsverhoging, en adviseert de vervoerders er alles aan te doen om de productiekosten te verlagen. De ritprijsverhoging van 0,44% wordt vanaf 1 januari 2023 stapsgewijs ingevoerd. Te vroeg, vindt Rover. Tenslotte kunnen nog niet alle reizigers dan al gebruik maken van het nieuwe betaalsysteem, het is niet eerlijk ze dan al wel ervoor te laten betalen.

Ook zou Rover graag zien dat het systeem flexibeler wordt. De gebruiker moet straks kiezen tussen een plastic pasje of gebruik van de app en zit dan aan deze keuze vast. Wat Rover betreft zouden reizigers die voor €6 het pasje kopen ook de keuze moeten hebben om desgewenst eens te reizen met alleen de app of in te checken met een smartwatch.

Betaalwijzen