Skip to main content

Treinreiziger kan straks met bankpas reizen

De treinreiziger krijgt er een keuze bij: vanaf 31 januari kan hij of zij overal met de bankpas in- en uitchecken voor een reis tegen vol tarief. Ook bij de meeste bussen kan de bankpas al worden gebruikt. Daarnaast blijft de OV-chipkaart gewoon bestaan. Rover wil dat de OV-chipkaart in gebruik blijft, totdat er een gelijkwaardige opvolger is geïntroduceerd voor alle reizigers.

Vanaf 31 januari is in- en uitchecken ook mogelijk met de bankpas of een aan de bankpas gekoppelde smartphone of smartwatch bij alle treinritten in Nederland. Dit geldt alleen voor reizen tegen vol tarief. Voor de incidentele reiziger is dit goed nieuws, want het is niet meer nodig een OV-chipkaart aan te schaffen om te reizen of saldo te laden. 

OV-chipkaart blijft

Het in- en uitchecken met de huidige OV-chipkaart kan nog. De komende jaren wordt de OV-chipkaart opgevolgd door een soortgelijke betaalpas. De reiziger houdt de keuze hoe hij gaat betalen en is niet verplicht de bankpas te gebruiken.

Eisen Rover

Er wordt al jaren gewerkt aan de opvolger van de OV-chipkaart. Enkele jaren geleden stelde Rover een aantal eisen op voor de nieuwe betaalmethoden in het manifest “De Reiziger Centraal”. Zo wil Rover dat iedereen kan omgaan met de nieuwe betaalpassen, dat de privacy goed geborgd is en dat het OV er niet duurder van wordt. Ook vroeg Rover aan een einde aan het telkens in- en uitchecken bij een overstap op een andere vervoerder op het spoor, maar dit laat nog op zich wachten.

Een waarschuwing

Voor wie met de OV-chipkaart of bankpas reist is het opletten: check niet in door de hele portemonnee voor de lezer te halen. Het risico bestaat dan dat je dubbel incheckt als je meerdere kaarten in je portemonnee hebt. NS heeft bij ieder incheckpoortje de instructie staan om passen los aan te bieden. Je kunt alleen reizen met je bankpas als contactloos betalen aan staat op je bankpas.

Klaar met de OV-chipkaart?

Rover wil een goede overgangsregeling voor reizigers die op het moment van afschaffing van de huidige OV-chipkaart nog saldo overhouden dat zij verder niet meer kunnen gebruiken. Wil je hier niet op wachten? Je kunt altijd het saldo van je OV-chipkaart terugvragen wanneer je overstapt naar reizen met bankpas. Geen zin om die moeite te doen? Weggooien is zonde! Doneer in dat geval dan de OV-chipkaart aan Rover! Aan ons gedoneerd saldo gebruiken wij voor onze inzet om van de opvolger van de OV-chipkaart een beter product te maken. Na het overzetten van het restsaldo vernietigen wij de OV-chipkaart en je adresgegevens.

Stuur de (verlopen) OV-chipkaart naar:

Reizigersvereniging Rover
Postbus 2132
3800 CC Amersfoort

Betaalwijzen