Skip to main content

“Haken en ogen aan cashloze bussen Oost-Nederland”

Het is sinds zondag 24 juni niet meer mogelijk met contant geld te betalen in de bussen in de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland. Wel kan er in de bus betaald worden met een bankpas, creditcard en OV-chipkaart. Rover-afdeling Arnhem/Nijmegen ziet nog veel haken en ogen aan dit cashloos betalen.

De ROCOV's Gelderland, Flevoland, Overijssel-West en Twente, waar Rover ook deel van uitmaakt, hebben negatief geadviseerd over het afschaffen van contant geld in de bus zolang er nog een aantal onduidelijkheden bestaat. Zo is de financiering nog helemaal niet goed geregeld. De provincies en de vervoerders hebben toegezegd dat bij de invoering van cashloos betalen de tarieven niet omhoog gaan, maar sluiten dat voor de toekomst niet uit. Rover vindt een tariefsverhoging niet acceptabel. Ook zijn er nog onduidelijkheden over betalen bij een technische storing aan de pinapparatuur en communicatie met gaststudenten uit het buitenland.

Gelukkig worden wel de distributiepunten in de steden en dorpen, zoals supermarkten en Primera's, flink uitgebreid. Daar kan met contant geld een ritkaartje worden gekocht. Het distributienetwerk wordt vermeld op de website van de vervoerders, maar openingstijden ontbreken daarbij. Volgens Rover-afdeling Arnhem/Nijmegen zouden ook OV-knooppunten, hogescholen en universiteiten in het distributienetwerk opgenomen moeten worden. Bovendien ziet de Rover-afdeling graag dat de Dagkaart Oost en meermanskaart ook in de voorverkoop verkrijgbaar worden.

Daarnaast blijven er speciale groepen, zoals asielzoekers en bewoners van psychiatrische instellingen, die niet met een bankpas kunnen betalen. Rover vraagt zich af of dat voldoende met de instellingen en gemeenten is afgestemd. Rover Arnhem/Nijmegen vindt dat het cashloos betalen te vroeg is doorgevoerd en beter uitgesteld had kunnen worden tot na de zomer, zodat de vervoerders meer tijd hadden kunnen nemen om de reizigers goed te informeren.

Betaalwijzen, Arnhem-Nijmegen, Advies, Afdelingsnieuws