Skip to main content

Rover en Fietsersbond boos over reserveringplicht fiets in trein

Rover en de Fietsersbond willen dat NS afziet van het plan een reserveringsplicht in te voeren voor fietsen in de trein. In plaats daarvan zou NS juist voor meer fietsplekken moeten zorgen.

NS is voornemens vanaf 10 juli voor ten minste de hele zomer een reservering verplicht te stellen voor reizigers die een fiets mee willen nemen in een NS-trein. Dit betekent dat fietsers voortaan bij NS zijn aangewezen op een vooraf gekozen trein via de NS-app of de klantenservice. NS stelt hiermee een oplossing te zoeken voor het gebrek aan fietsplaatsen in de trein en klachten die door fietsen veroorzaakt zouden worden. De maatregel stuit op groot onbegrip bij Rover en de Fietsersbond.

“Het is onbegrijpelijk dat juist nu NS zo verlegen zit om reizigers, wordt besloten de fietser te weren”, stelt Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond. “Het is onmogelijk in te schatten hoe lang een fietstocht precies duurt, juist voor deze groep reizigers is het van belang spontaan de trein in te kunnen stappen”. Rover-directeur Freek Bos is het daar mee eens: “sinds de coronacrisis zien we minder forenzen en juist meer recreatieve reizigers in de trein, hier liggen juist kansen voor NS.” De organisaties vrezen bovendien voor lastige discussies tussen reizigers en personeel aangezien de fietsreservering bij andere treinvervoerders niet verplicht is. Ook wijzen ze op het probleem van overstappen bij een vertraagde trein.  Daarnaast zullen ze de staatssecretaris vragen, of zij het met dit voorstel eens is. 

Rover en de Fietsersbond vinden het een vreemde logica en bijzonder klantonvriendelijk van NS om het tekort aan fietsplaatsen te willen oplossen door fietsers te weren. De consumentenorganisaties vragen NS om alternatieve oplossingen te onderzoeken zoals het creëren van meer fietsplekken in de trein, bijvoorbeeld middels ophangconstructies of demonteerbare banken. Betere informatie over aangewezen fietsplekken zouden klachten van reizigers kunnen voorkomen. Bovendien wijzen de organisaties NS erop dat er de komende jaren nieuwe treinen op het spoor komen met meer fietsplekken.

Overig