Veranderingen bij vertrekschermen stations

Treinreizigers zullen vanaf woensdag 21 maart misschien merken dat de vertrektijdschermen op de stations anders omgaan met geplande afwijkingen in de treinenloop. Als er door vooraf bekende werkzaamheden minder treinen rijden, zullen de geschrapte treinen voortaan niet meer op de schermen staan, telkens met de tekst ‘rijdt niet’. Dat laat meer ruimte over voor de treinen die wél rijden op zo’n dag met een uitgedunde dienstregeling.

Reizigers die de vaste vertrektijden in hun hoofd hebben zitten maar niet op de hoogte zijn van de afwijkende dienstregeling, zullen hun opgeheven trein dus niet meer vinden op de vertrektijdenschermen. Onderaan die schermen en op de lichtkranten staat dan echter wel altijd een bericht over de werkzaamheden op het desbetreffende traject.

Met deze wijziging lost NS eindelijk ook het probleem op van de verwarrende aankondiging van vervangende treinen, waarbij de trein tweemaal werd vermeld: eenmaal als ‘rijdt niet’ en daarna nog een keer als ‘extra trein’. Rover heeft NS daar al jaren geleden om gevraagd. De systeemaanpassing brengt wel met zich mee dat bij een verandering van vertrekspoor die vooraf is gepland niet meer de waarschuwing ‘dit is een gewijzigd vertrekspoor’ zal worden getoond. Het systeem baseert zich voortaan namelijk op het ‘dagplan’ voor de dienstregeling dat een dag van tevoren is vastgelegd.

Een andere verandering zal merkbaar zijn bij treinen die vanwege vooraf geplande werkzaamheden slechts een deel van hun route rijden. Tot nu toe stond in zo’n geval de normale eindbestemming in grote letters op het scherm, met daaronder in rood de afwijking: rijdt slechts tot … (tussenstation). Reizigers zagen die de kleine toevoeging gemakkelijk over het hoofd, wat vooral erg vervelend is wanneer je beter een andere reisroute naar je bestemming had kunnen kiezen. Voortaan staat in zo’n geval het werkelijke, afwijkende eindpunt van de trein in grote letters op het scherm.

NS heeft over deze wijziging overlegd met de consumentenorganisaties in het Locov.

Reisinformatie

banner word lid

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • 033-4220450
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons