Skip to main content

NS start proef met videozuil na advies Rover

NS heeft deze week als proef een videohulpservice gelanceerd in Alkmaar. Via een videoverbinding kunnen reizigers contact krijgen met een medewerker van de klantenservice in Utrecht. Vorig jaar adviseerde Rover om een videohulp te ontwikkelen voor die stations waar het loket zou sluiten. NS heeft dit advies overgenomen en gaat nu testen wat reizigers ervan vinden.

Reizigers moeten altijd de mogelijkheid hebben om persoonlijke hulp te krijgen op het station, ook wanneer loketten worden gesloten. Dit schrijft Rover samen met de andere consumentenorganisaties vorig jaar aan NS. Bij een storing of ingewikkelde vraag is het belangrijk dat de reiziger bij een medewerker terecht kan. Rover adviseerde onder meer te kijken naar agentschappen en gezamenlijke loketten met andere vervoerders. Daarnaast vroeg Rover om een proef met een videoverbinding met een medewerker op afstand, naar Duits voorbeeld. Deze proef is er nu gekomen.

De videohulp staat de komende twee maanden op het voorplein van station Alkmaar (centrumzijde) direct naast de kaartautomaten en het scherm met de actuele vertrektijden. Passanten zien in een animatie een vriendelijke medewerkster zwaaien. Zo hoopt NS reizigers duidelijk te maken dat je via het scherm kunt communiceren. Bij de zuil kun je niet alleen reisinformatie van NS vragen, maar bijvoorbeeld ook de looproute naar je bestemming. De servicemedewerker kan zijn of haar scherm delen en daarop een reisadvies of een kaartje met de looproute tonen. 

Rover hoopt dat veel reizigers de videoservice zullen gaan gebruiken. Als verbeterpunten geeft Rover aan NS mee om de videozuil te integreren in de nieuwe kaartautomaten en te zorgen dat de NS-medewerker altijd in beeld blijft, ook tijdens het tonen van een reisadvies.

Reisinformatie