Skip to main content

Grote OV-staking 28 mei

Dinsdag wordt het grootste deel van het openbaar vervoer platgelegd door de vakbonden als actie voor een betere pensioenregeling. Rover betreurt het dat de OV-reiziger de dupe is van een conflict waar hij geen deel van is. Reizigers reageren verdeeld op de staking.

De vakbonden richten zich met de OV-staking op het kabinet. Ze eisen dat de AOW-leeftijd op 66 jaar wordt bevroren en dat de pensioenen met de inflatie meegroeien. De actie is bedoeld voor heel werkend Nederland, maar het is de OV-reiziger die dinsdag de grote overlast ervaart.

Reiziger reageert verdeeld

Rover constateert een grote verdeeldheid onder de reizigers. Een deel van de reizigers steunt de actie van de vakbonden omdat zij het doel steunen. Zij zien een dag niet kunnen reizen als een acceptabel offer om hun steun uit te spreken. Een ander deel van de reizigers ervaart echter onevenredig grote gevolgen door de staking. Het gaat hier onder meer om studenten die een (her)tentamen moeten afleggen, ZZP-ers die een opdracht mislopen, medewerkers in de zorg die afspraken met patiënten moeten afzeggen en andere reizigers die van het OV afhankelijk zijn. Rover vindt het belangrijk dat reizigers op het openbaar vervoer kunnen rekenen en betreurt de staking daarom ten zeerste.

Schiphol

Rover is blij dat er na een kort geding in ieder geval is besloten om veiligheidsredenen wel een pendeldienst op te zetten tussen Schiphol en Amsterdam. De treininzet van morgen zal slechts 4 keer per uur in beide richtingen zijn. Het aanbod zal dus zeer beperkt zijn en er wordt afgeraden om op dit traject te reizen. Aan het personeel van Connexxion is niet opgedragen om de bussen rondom Schiphol te laten rijden. Toch is de uitspraak een positieve ontwikkeling, alleen al omdat deze bevestigt dat Schiphol in grote mate afhankelijk is van het openbaar vervoer. Deze afhankelijkheid geldt echter lang niet alleen voor de luchthaven, maar ook voor bijvoorbeeld veel ziekenhuizen en reizigers.

Compensatie

In de praktijk wordt het afwachten waar er dinsdag nog wel treinen en bussen zullen rijden. Niet alle OV-medewerkers zijn lid van een vakbond, in de praktijk rijden er daarom altijd wel een paar bussen en treinen maar dit zal lang niet genoeg zijn om de normale reizigersstromen te verwerken. Ook alternatieven zoals Flixbus, carpoolen of de taxi bieden niet voor iedereen de oplossing. In de praktijk is daarom vooral het advies om dinsdag niet te reizen wanneer dit niet nodig is. Wie toch op weg moet, kan bij NS maximaal €25 aan compensatie opvragen voor alternatief vervoer, mits kan worden aangetoond dat de reis die dag echt gemaakt moest worden. De hoogte van compensatie is gelijk gesteld aan de maximale compensatie bij vertraging. En is dus nooit hoger dan de kosten voor uw vervoersbewijs.

Regionale vervoerders

Hoewel pas op de ochtend van dinsdag 28 mei duidelijk is hoeveel beschikbaar personeel er is, hebben veel vervoerders al meer informatie beschikbaar gesteld. Hieronder een overzicht.

Keolis Nederland (Syntus / Keolis)
Voor informatie zie www.keolis.nl/staking. Veel scholierenbuslijnen rijden wel. Evenals veel Blauwnettreinen

Connexxion (inclusief Breng/Hermes/ OV Regio IJsselmond: voor informatie zie www.connexxion.nl/staking. Rondom Schiphol rijden de volgende bussen in een veel lagere frequentie dan normaal:

  • R-net lijnen: 300, 340 (niet van en naar Mijdrecht!) 341, 346, 397, 347, 357;
  • Schiphol busnetwerk: 180, 181, 185, 190, 191;
  • Nachtlijnen: In de nacht van 28 op 29 mei wordt verwacht dat deze lijnen kunnen rijden.

Arriva 
Zie https://www.arriva.nl/a/staking.htm. Vrijwel overal rijden geen bussen en treinen. Alleen rondom Gouda zouden er een paar bussen kunnen rijden. Op de Waddeneilanden rijden de bussen wel. De bussen 304, 314, 324 in Groningen rijden met minder.

Waterbus:  Deze vaart wel, er zijn geen stakingen.

Qbuzz (incl Dordrecht-Geldermalsen)
Nog geen informatie bekend over het vervoer rondom Dordrecht en Utrecht.
Rondom Groningen worden minimale frequenties op diverse lijnen gegarandeerd. Zie: https://www.qbuzz.nl/gd/actueel/laatste-nieuws/XOvecBEAAB8AWyFy/update-staking-28-mei

GVB:
De IJveren varen niet. Langzaamverkeer mag door de IJtunnel
Bus/Tram/Metro rijdt de hele dag niet. Nachtlijnen rijden in de nacht van maandag op dinsdag ook minder en stoppen eerder

HTM (Den Haag): De hele dag geen tram en bus.

RET:  Voor reizigers van de RET betekent dit dat er geen trams, bussen en metro's rijden. Ook het Vervangend Vervoer Hoekse Lijn rijdt niet. De staking is van begin dienst tot einde dienst op 28 mei.

 

 

 

Staking