Busstation Hilversum wordt te klein

Rover maakt zich grote zorgen over de plannen voor het nieuwe busstation bij station Hilversum. Het plein dreigt te klein te worden om de toekomstige groei van het openbaar vervoer te kunnen verwerken. Het regionaal consumentenoverleg (Rocov Noord-Holland), waarin Rover participeert, heeft daarom ingesproken bij de gemeenteraad van Hilversum.

De gemeenteraad sprak over het nieuwe stedenbouwkundig plan voor het gebied. In deze plannen verrijzen rond het station meerdere nieuwe gebouwen. Eerder stuurde het Rocov Noord-Holland een advies over de plannen aan het college van B&W. “De ruimte die voor het busstation is gereserveerd wordt in de achtereenvolgende plannen gaandeweg steeds kleiner. Het ontworpen plein is nu zelfs kleiner dan het huidige te krappe busstation. Wij protesteren met klem tegen deze ontwikkeling. Overal in het land wordt nagedacht over het ontwikkelen van de stationsomgeving tot een volwaardig en toekomstvast OV-knooppunt. Dat is alleen mogelijk als daarvoor de nodige ruimte beschikbaar is of wordt gereserveerd”, aldus Ludolf Maat die secretaris is van Rocov Noord-Holland

Rover vindt het een goede zaak dat Hilversum kijkt naar mogelijkheden om rond het station te verdichten, in principe is dit gunstig voor het openbaar vervoer. Maar hierbij moet het belang van voldoende ruimte voor het openbaar vervoer van de toekomst niet uit het oog worden verloren. Het lijkt er op dat de gemeente Hilversum met dit mini-busstation met de rug naar de toekomst staat en geen rekening houdt met de ontwikkelingen in het OV. Zo zijn er plannen voor het inzetten van gelede bussen op lijn 320 naar Huizen en op de lijn naar het Arenapark. Deze bussen hebben grote draaicirkels nodig. Dat wordt lastig op het voorgestelde kleine plein. Ook zijn er mogelijkheden nodig om elektrische bussen tussentijds op te laden en haltemogelijkheden voor het vele materieel van binnenstadsbusjes, wijkbusjes en buurtbussen. En om goede aansluitingen te bieden op de trein en tussen de bussen onderling moeten de bussen vaak tegelijk op het busstation aanwezig kunnen zijn. Dit vraagt voldoende ruimte.

Stations en haltes, Het Gooi, Advies, Afdelingsnieuws

banner word lid

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • 033-4220450
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons