Rover presenteert wensen voor station van de toekomst

Langs de pakketservice of kinderopvang en een paar meter verder in de trein stappen: wat Reizigersvereniging Rover betreft gaat het station veel meer functies aan reizigers bieden die tijd besparen. Rover presenteert de wensen voor het station van de toekomst in een nota aan het Ministerie van IenW, NS en ProRail.

Steeds meer partijen hebben belang bij ontwikkelingen op en rond het station. Rover wil dat de reizigersbelangen voorop staan en heeft deze daarom alvast in kaart gebracht. Rover wijst erop dat het station voor een belangrijk deel bepaalt hoe de reis bevalt. Hoe aantrekkelijker het station, hoe meer mensen de auto laten staan voor een duurzame OV-reis.

“Het station is al lang niet meer een plek waar toevallig een trein stopt”, stelt Rover-directeur Freek Bos. “Het is een plek om mensen te ontmoeten, te werken, te eten. Het is een plek om verder te reizen, maar ook steeds vaker is het station zelf juist de bestemming van de reis”. Rover wil daarin verder investeren pleit daarnaast voor meer levendigheid op kleine stations. Zo zouden leegstaande ruimtes op het station gebruikt kunnen worden voor het vestigen van een sportschool, kapper, bibliotheek of museum. NS en ProRail zouden niet altijd moeten kiezen voor wat de meeste huur oplevert, maar voor wat het station voor de reiziger aangenamer maakt, stelt Rover.

In de nota pleit Rover voor de verdere ontwikkeling van stations als prettige ontmoetingsplek met praktische voorzieningen, horeca, picknicktafels en bijvoorbeeld een podium voor kleine evenementen. Voor reizigers die op het station overstappen, zijn duidelijke looproutes en goede reisinformatie van belang. Om het station toegankelijk te maken voor iedereen, wil Rover bovendien lage poortjes, meer liften en roltrappen, voldoende zitplaatsen en openbare toiletten. Ook stelt Rover dat het belang van de reiziger belangrijker moet zijn dan de grondopbrengsten rond het station. Rond het station moet vooral worden geïnvesteerd in functies die veel reizigers naar het station trekken.

Stations en haltes

banner word lid

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Tijdelijk spoednummer:
    06-57497662

Volg ons