Skip to main content

Tarieven NS Flex roepen vragen op

Rover heeft NS gevraagd om meer duidelijkheid te scheppen over de tarieven van NS Flex. De prijs van een treinreis blijkt voor gebruikers van NS Flex enkele centen af te wijken. Rover ziet het liefst dat de tarieven gelijk worden getrokken.

Het prijsverschil ontstaat doordat de prijs van treinkaartjes normaal gesproken op 10 cent wordt afgerond, wat bij NS Flex niet het geval is. Een reiziger die gebruik maakt van NS Flex kan hierdoor enkele centen duurder of goedkoper uit zijn dan een reiziger die op saldo reist. Het verschil is niet groot, maar het is voor de reiziger moeilijk te begrijpen. Vooral omdat de tarieven van NS Flex niet in de reisplanner terug te vinden zijn.

Voor 1e klas reizigers is het prijsverschil een bewuste keuze van NS, om Flex-reizigers tot een 1e klas-reis te verleiden. Op zich een mooi doel, maar de NS-aanbieding is wel heel karig: waar de reguliere 1e klas-reiziger 68,5% meer betaalt dan de 2e klas-reiziger, is dit voor de Flex-reiziger 67% op weekdagen en 50% op weekenddagen. Het resultaat is enkele dubbeltjes tot een paar euro voordeel voor 1e klas Flex-reizigers. Rover verwacht weinig effect van dit prijsvoordeel maar ziet wel meer onduidelijkheid ontstaan.

Rover vraagt NS om de tarieven gelijk te trekken om zo meer duidelijkheid te bieden aan de reiziger. Ook ziet Rover graag dat NS Flex gebruikt kan worden bij abonnementen van andere vervoerders, bij het klassieke Voordeelurenabonnement en bij het Traject Vrij abonnement. Tot slot vraagt Rover aan NS om reizigers de mogelijkheid te bieden zelf te kiezen op welke datum zij hun nieuwe NS Flex-abonnement in willen laten gaan. 

In maart adviseerde Rover al NS Flex op een zorgvuldige wijze in te voeren door af te stemmen met andere vervoerders en producten.

Tarieven