Skip to main content

Rover presenteert oplossingen voor tarievenchaos

Of een reis per bus, per bus en trein, of alleen per trein wordt afgelegd, zou geen verschil mogen maken in de prijs. Dit adviseert Rover in een rapport. Het is de reizigersvereniging een doorn in het oog dat het vaak extra kost om met meer dan één vervoerder te reizen.

Als het aan Rover ligt, moet een reiziger altijd voor de snelste reis kunnen kiezen zonder extra te betalen wanneer de reis een overstap van de ene op de andere vervoerder omvat. Op dit moment kan dat nogal een verschil maken. Wie bijvoorbeeld van Delft naar Den Haag Laan van NOI reist met de trein betaalt €2,80. Wie tijdens de reis halverwege overstapt van bus op trein betaalt meer dan 4 euro voor dezelfde reis. Wie dagelijks van Nijmegen Dukenburg naar Arnhem Velperpoort reist met een abonnement, is voor de bus €87 per maand kwijt. Wie kiest voor de trein betaalt voor dezelfde reis €129,15. De reiziger die een deel van deze reis per bus en een deel per trein aflegt, is zelfs nog duurder uit.

‘We vinden verder dat abonnementen geldig moeten worden voor alle vervoermiddelen. Nu moeten reizigers vrijwel overal aparte abonnementen afsluiten als ze gebruik willen maken van lokaal vervoer én de NS’, stelt Rover-directeur Freek Bos tegenover de Volkskrant. In het rapport ‘Naar meer tariefsamenhang’ doet Rover een aantal aanbevelingen om onlogische prijsverschillen aan te pakken.

Zo zou het minimumtarief van NS verlaagd moeten worden tot het tarief van bus en metro: op dit moment is een treinreis van 2 kilometer bij NS even duur als een treinreis van 10 kilometer. Ook zou Rover graag abonnementen zien die geldig zijn bij zowel bus, tram en metro als trein binnen een bepaalde regio zoals nu al het geval is met het U-OV Gemak abonnement in Utrecht. Wie voor de spits met korting incheckt, zou deze korting volgens Rover ook na een overstap op een andere treinvervoerder moeten behouden. Tot slot wil Rover een einde aan de gedwongen routekeuze op het spoor bij een reis met meerdere vervoerders en aan het dubbel rekenen van het basistarief bij een overstap tussen trein en bus, tram of metro.

Tarieven