Skip to main content

Binnenkort €1 toeslag op meer soorten papieren treinkaartjes

NS-reizigers die gebruik maken van een Railrunner, Dagkaart Fiets of Dagkaart Hond, betalen vanaf 1 januari €1 toeslag wanneer zij deze kaartjes op papier kopen. Rover en de andere consumentenorganisaties in het Locov hebben negatief geadviseerd op de plannen.

Voor reguliere papieren treinkaartjes geldt al langer de toeslag, omdat deze op een wegwerpchipkaart worden geprint. Vanaf 1 januari breidt NS de toeslag uit naar honden- en fietstickets. Ook de Railrunner gaat op papier extra kosten. Volgens NS zijn er inmiddels voldoende digitale alternatieven voor handen zoals e-tickets of producten voor de OV-chipkaart.

De consumentenorganisaties zijn negatief over de plannen. “Uit uw eigen opgave blijkt dat een aanzienlijk deel van de tickets Fietskaart Dal, zelfs tijdens de pilot fietsreserveren (met een digitale reservering), nog bij de kaartautomaat wordt gekocht. Het e-ticket lijkt hiermee voor veel van de reizigers geen volwaardig alternatief te zijn”, schreven zij eerder in een advies aan NS. NS heeft besloten het advies niet over te nemen.

Met ingang van 1 januari 2022 verhoogt NS de meeste tarieven van tickets en abonnementen met gemiddeld 1,8%. Dit is in lijn met de inflatie. Verder gaan tariefwijzigingen van abonnementen voortaan in per 1 januari en niet meer per moment dat het abonnement afloopt. De consumentenorganisaties vragen NS klanten hierover duidelijk te informeren.

Tarieven