Skip to main content

Reiziger betaalt fors hogere prijs voor minder aanbod

Vandaag zijn de tarieven van het openbaar vervoer op veel plekken fors gestegen. Tegelijk krijgen veel reizigers te maken met een verminderd aanbod. Vooral bij NS is dit het geval, waardoor Rover ervoor heeft gepleit de prijzen te bevriezen.

De kaartjes voor de bus en tram zijn vanaf vandaag zo’n 7 procent duurder om te duurdere brandstof- en energieprijzen door te berekenen. De NS-reiziger betaalt 5,51% meer voor een 2e klas ticket en 7,5% meer voor een 1e klas kaartje. Treinabonnementen zoals Dal Voordeel, Altijd Voordeel en Dal Vrij zijn maar liefst 9 tot 11% duurder geworden. Alleen de abonnementen Traject Vrij en Altijd Vrij zijn iets in prijs gezakt.

Hiermee gaat de reiziger fors meer betalen voor een fors slechter aanbod. Vanwege personeelsgebrek is op veel plekken de vroege of late busverbinding verdwenen. NS en Qbuzz hebben flink in de dienstregeling gesneden. De NS-reiziger krijgt sinds enkele weken te maken met minimaal 13% minder treinen, extra overstappen, langere overstaptijden en drukkere treinen. In de daluren heeft NS bijna alle kwartiersdiensten geschrapt, terwijl de dalurenabonnementen vanaf vandaag fors duurder zijn geworden.

Rover vindt de prijsverhogingen op geen enkele manier te rechtvaardigen. Rover heeft er bij NS dan ook voor gepleit de prijzen te bevriezen. Dit gebeurde eerder in het jaar 2002 wegens slechte prestaties. “U kunt moeilijk volhouden dat u in 2023 goede prestaties levert”, schreef Rover eerder samen met de andere consumentenorganisaties in het Locov aan NS. Rover vindt dat NS nu echt te veel van de reiziger vraagt en vreest dat nog meer mensen de trein de rug zullen toekeren.

Rover vindt dat het openbaar vervoer op een onacceptabel niveau terecht is gekomen en vraagt om een herstelplan. Om de reiziger terug te winnen, zullen alle zeilen bijgezet moeten worden. Inkrimping van het dienstaanbod in combinatie met hogere tarieven zijn daarmee stappen in de verkeerde richting, het is nu noodzaak om snel een neerwaartse spiraal te voorkomen.

Tarieven