Treintoiletten zijn mensenrecht

Aanbestedende overheden doen er goed aan voortaan treintoiletten voor te schrijven als eis voor de vervoerders in een aanbesteding. Deze aanbeveling doet het College voor de Rechten van de Mens. Rover zet zich al jaren in voor toiletten in alle treinen en voelt zich gesteund door de uitspraak.

Enkele reizigers, die zelf door een chronische ziekte van de nabijheid van toiletten afhankelijk zijn, hadden de zaak op basis van de Wet Gelijke Behandeling aangespannen tegen vervoerders Arriva, Hermes en Connexxion in Gelderland. Dit leidde niet tot veroordeling van de vervoersbedrijven, omdat er geen treintoiletten in de wet zijn voorgeschreven. De regel is enkel dat bij aanwezigheid van treintoiletten, tenminste één daarvan (rolstoel)toegankelijk moet zijn.

Het college voor mensenrechten oordeelde dat treinen met toilet eigenlijk wel in de regelgeving thuishoren en adviseert daarom de aanwezigheid van treintoiletten voortaan op te nemen als eis bij een aanbesteding. Uitspraken van het College hebben grote invloed op beleidsmakers, Rover heeft dan ook goede hoop dat de wetgeving dit najaar wordt aangepast en toiletten in treinen voortaan worden voorgeschreven.

Bij NS zullen na 2025 alle treinen van een toilet zijn voorzien. Provincies Gelderland en Zuid-Holland schrijven treintoiletten nu nog niet voor, waardoor vervoersbedrijven dit ook niet aanbieden. Wel worden hier nu toiletten op stations gebouwd.

Op dit moment rijden toiletloze treinen op de volgende lijnen:

  • Almelo - Hardenberg;
  • Apeldoorn - Zutphen, Zutphen - Winterswijk, Winterswijk - Doetinchem - Arnhem, Arnhem - Tiel (Arriva);
  • Doetinchem - Arnhem (Hermes);
  • Ede-Wageningen - Amersfoort (Connexxion, in de twee nieuwste treinstellen is wel een toilet);
  • Dordrecht - Gorinchem - Geldermalsen (Qbuzz);
  • Op een aantal NS-trajecten (Hoofdrailnet) rijden nog toiletloze sprinters. In materieel dat na 2025 nog zal rijden wordt een toilet ingebouwd. (In de reisplanner van NS wordt bij elke rit aangegeven of er al dan niet een toilet is.)

Toegankelijkheid

banner word lid

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • 033-4220450
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons