Uitbreiding assistentieverlening NS-stations

NS wil in 2025 assistentieverlening aanbieden op alle NS-stations. Rover reageert positief op dit voornemen en vraagt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om te zorgen dat reisassistentie op stations van zowel NS als andere vervoerders, tegen dezelfde voorwaarden wordt aangeboden.

Met reisassistentie kunnen reizigers met een beperking geholpen bij het in- en uitstappen van de trein en bij het vinden van de juiste weg op het station. Aan het einde van dit jaar wordt er op 143 van de 247 NS-stations reisassistentie aangeboden. Op stations Hoogkarspel en Bovenkarspel Grootebroek zal alleen reisassistentie voor slechtzienden worden geïntroduceerd, omdat hier vanwege veiligheidsvoorschriften geen brug voor rolstoelers mag worden geplaatst.

Door het aanpassen van perronhoogtes en het instromen van toegankelijke treinen is het vaker mogelijk voor reizigers met een lichamelijke beperking om zelfstandig te reizen. Voorlopig rijden er echter ook nog oudere, minder toegankelijke treinen. Bijvoorbeeld op drukkere trajecten worden er (minder toegankelijke) dubbeldekkers ingezet om meer plaats te bieden. Rover en de andere consumentenorganisaties vinden het daarom een goede ontwikkeling dat er eerst gestreefd wordt om overal reisassistentie mogelijk te maken.  

Wel vragen de consumentenorganisaties om meer uniformiteit in reisassistentie. “Momenteel verschillen de regelingen per vervoerder. Wij vinden dat de reisassistentie een basisvoorziening in heel Nederland moet zijn en verzoeken u als systeemverantwoordelijke met NS en FMN in gesprek te gaan om dit overal en tegen gelijke voorwaarden te realiseren”, schrijven de consumentenorganisaties in een advies aan het Ministerie.

Toegankelijkheid, Advies

banner word lid

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • 033-4220450
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons