Skip to main content

Alternatieve buurtbus voor Utrechtse dorpen

Veel Utrechtse dorpen kunnen binnenkort weer gebruik maken van de buurtbus. Op aandringen van Rover zet Syntus-Utrecht vanaf 30 augustus grote bussen in op de lijnen waar dit mogelijk is.

In maart zijn de buurtbusdiensten landelijk stil komen te liggen wegens corona: in de kleine bussen is het niet mogelijk voldoende afstand te houden van de vrijwillige chauffeur, die bovendien vaak in de risicoleeftijd van corona valt. Diverse instanties zijn al maanden oplossingen zoals spatschermen of gewijzigde ventilatiesystemen aan het onderzoeken, intussen zijn veel dorpen verstoken van openbaar vervoer.

Rover pleit voor alternatief vervoer voor de buurtbus zoals een Regiotaxi, zoals dit in Brabant wordt gedaan. Syntus geeft nu gehoor aan deze wens door 12-meterbussen in te zetten op de buurtbuslijnen in provincie Utrecht. Dorpen zoals Nigtevecht, Lopikerkapel, Soestduinen en Eemdijk kunnen hiermee vanaf 30 augustus weer gebruik maken van de buurtbus.

Nog niet alle Utrechtse dorpen zijn hiermee geholpen. Sommige kernen zijn wegens nauwe straatjes niet bereikbaar met gewone bussen. Buurtbuslijn 526 bijvoorbeeld, die De Hoef en Nieuwer ter Aa verbindt met Breukelen en Mijdrecht, kan daarom niet bediend worden. Voor deze reizigers is er nog altijd geen alternatief beschikbaar, niet als voor vele andere buurtbusreizigers in het land.

syntus info

Toegankelijkheid, Utrecht, Lokaal