Skip to main content

Ruim 10.000 handtekeningen voor meer fietsplekken in trein

De petitie voor meer fietsplekken in de trein is al ruim 10.000 keer ondertekend. Rover, de Fietsersbond, het Landelijk Fietsplatform en NTFU startten de actie eerder deze maand als reactie op het plan van NS om een fietsreservering verplicht te stellen.

Met de petitie hopen de initiatiefnemers NS te overtuigen af te zien van de verplichte fietsreservering. Juist nu door de coronacrisis minder mensen gebruik maken van de trein voor woon/werkverkeer moet er voldoende ruimte zijn om fietsers te vervoeren zonder drempels op te werpen, stellen de organisaties.

Met de grote steun voor de petitie zien de organisaties bewezen dat het onderwerp leeft bij reizigers. “De reiziger is flexibel, het vooraf reserveren van een reis past daar niet bij”, stelt Rover-directeur Freek Bos. “Bovendien biedt een reservering alsnog geen garantie op een plek, fietsplekken kunnen tenslotte ook worden ingenomen door kinderwagens, wmo-hulpmiddelen of fietsen die vanwege vertraging niet meekonden in een gereserveerde trein.”

Rover, de Fietsersbond, het Landelijk Fietsplatform en NTFU vragen NS te kijken naar oplossingen om meer fietsplekken te creëren zoals demonteerbare banken of ophangsystemen. De organisaties roepen reizigers op om de petitie te ondertekenen.

Fiets en OV