Skip to main content

Roltrappen op stations blijven belangrijk voor reizigers

Het is belangrijk dat de roltrappen op het station voor iedereen in gebruik blijven. Dat schrijft Rover aan ProRail. Rover vraagt ProRail om de plannen om stroom te besparen via de roltrap, te verhelderen.

ProRail heeft Rover laten weten te willen kijken of roltrappen minder energie kunnen gebruiken, bijvoorbeeld door met sensoren te werken die de roltrap alleen activeren wanneer mensen er gebruik van willen maken. In de media was echter te lezen dat ProRail overweegt de roltrappen op bepaalde tijdstippen, bijvoorbeeld buiten de spits, uit te schakelen.

Rover vindt het idee van en sensor prima, maar wil niets weten van het volledig uitschakelen van roltrappen. “Rover vindt duurzaamheid ook heel belangrijk. Maar de grootste klapper voor duurzaamheid wordt gemaakt, als meer mensen voor het openbaar vervoer kiezen. Daarvoor zijn roltrappen nodig”, stelt Rover-directeur Freek Bos.

Rover wijst erop dat roltrappen een belangrijke voorziening zijn voor reizigers die slecht ter been zijn of op reis zijn met veel bagage of kinderwagens. De stationslift is volgens Rover geen alternatief: “de lift heeft maar beperkte capaciteit. Als reizigers lang moeten wachten voor een plekje in de lift, missen zij wellicht hun trein.” Rover wijst er op dat er bovendien juist veel klachten binnenkomen over defecte stationsliften.