Op Verkenning: thuis

Bij het verschijnen van ons blad De Reiziger plaatsen wij altijd een interessante wandelroute op deze website, goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Maar in deze corona-tijden is het OV even geen uitje. Daarom voor iedereen die het openbaar vervoer mist, deze keer een Op Verkenning vanuit huis.

Oosterbeek
De wandelroute van deze maand zou ons naar de omgeving van Oosterbeek brengen. Deze verschijnt alsnog open later moment. Hier alvast een aantal links naar een aantal noemenswaardige plekken langs de route: over het klooster, de natuurbegraafplaats, het oorlogsverleden van de Reijerscamp en de Wodanseiken

Kijk eens uit het raam
Op YouTube staan veel cabineritten. Dit zijn films die laten zien wat de machinist ziet. Het zou gek zijn als u als reiziger langs het spoor hele andere dingen ziet dan de machinist. Maar hij of zij ziet het op de bok wel vanuit een heel ander perspectief.

In de rubriek Kijk eens uit het raam namen we u in ons blad al mee naar het traject Amersfoort-Zwolle. Dit kan ook in bewegend beeld worden bekeken. De eerdere afleveringen Amsterdam-Utrecht en Gouda-Den Haag zijn ook vanuit de cabine te bekijken. De laatstgenoemde rit start in Den Haag, maar gaat door tot Utrecht! Geniet u in het voorjaar in de trein ook van de in bloei staande bollenvelden? Kijk dan eens naar deze beelden. U rijdt dan van Haarlem naar Leiden tussen de tulpen, narcissen en andere kleurrijke bloemen.

Vijf aanraders voor cabineritten in binnen-en buitenland:

Liever een ritje in de stad? Dat kan ook. Bijvoorbeeld met de Amsterdamse Noord/Zuidlijn of met tramlijn 25 door Rotterdam over de Erasmusbrug, de Coolsingel en de Westersingel. Of reis mee met de nieuwe Utrechtse tramlijn 22 naar De Uithof.

Spoorverbouwingen
ProRail en andere instanties werken op veel plaatsen aan het spoor en stations. Dat is wel eens hinderlijk, bijvoorbeeld als de trein niet rijdt en we als reizigers met de bus moeten. Op de website van ProRail staat veel informatie over spoorverbouwingen. U kunt bijvoorbeeld zien hoe station Rotterdam Alexander er over een tijdje uit ziet. Of een kijkje nemen boven de natuurbrug Asselsche Heide over het spoor tussen Amersfoort en Apeldoorn. En een animatie bekijken van het toekomstige spoor rond Geldermalsen waaraan de elders in dit nummer beschreven verbeterde overstap in Tiel te danken is. En er is nog veel meer te vinden op deze website.

Stationsbrug
Voor het busvervoer op Walcheren is de Stationsbrug in Middelburg een belangrijke oversteek over het Kanaal door Walcheren. Het afgelopen half jaar was de brug even weg, naar Krimpen aan den IJssel. Niet op verkenning, maar voor onderhoud. De meeste Walcherse bussen vertrokken aan de stadskant van het kanaal, ongeveer op de plek waar vroeger het busstation van Middelburg was. Rover-Zeeland zorgde er via het Zeeuwse reizigersoverleg voor dat sommige aansluitingen op de trein toch behouden bleven. Op Omroep Zeeland is het terugplaatsen van de brug te zien. De reportage duurt bijna vijf uur. Laat u niet afschrikken, klik regelmatig even door!

Elke week NS
NS zet elke week NS Weekly op YouTube. In dit journaal allerlei nieuwtjes en weetjes over NS en het spoor. 

Elektrisch
Amsterdam krijgt elektrische voer- en vaartuigen. Op de website van het GVB vindt u informatie over de bouw van deze bussen en ponten.

Nog meer ideeën voor Op Verkenning vanuit huis? Laat gerust een tip achter in de reacties. Reageren kan ook anoniem door onderaan te klikken op 'ik reageer liever als gast'. 

Corona

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Postbus 2132
    3800 CC Amersfoort

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 033-4220450 (10:00 - 16:00 uur)

Volg ons