Skip to main content

OV-reizigers weten niet waar ze aan toe zijn

Veel reizigers willen weten hoe hun reis in de bus, tram of trein er vanaf 1 juni uit gaat zien. Dat blijkt uit de vele vragen die Reizigersvereniging Rover binnenkrijgt. Rover waarschuwt ervoor dat er een lappendeken aan maatregelen ontstaat. Het protocol dat de OV-sector heeft opgesteld, brengt geen duidelijkheid voor de reiziger.

Reizigers werden deze week verrast omdat zij van NS geen fiets meer mee de trein in mogen nemen. Bij andere treinvervoerders is dit nog wel toegestaan. Het is niet de enige verwarring: zo rijden er in provincie Gelderland diverse bussen deels volgens een vakantiedienstregeling en deels volgens een zaterdagdienstregeling. “We zien een enorme lappendeken aan maatregelen ontstaan, wat het vertrouwen in het OV niet ten goede komt”, stelt Rover-directeur Freek Bos.

Rover is teleurgesteld in het protocol dat de OV-sector vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Zo is er geen besluit genomen over waar reizigers in bus of tram kunnen plaatsnemen en het is niet bekend of er extra capaciteit wordt ingezet. Ook is er nog weinig duidelijk over hoe maatregelen rekening houden met reizigers met een beperking. Rover had tijdens de besprekingen van het protocol tevergeefs gepleit voor uniformiteit bij de te nemen maatregelen en de communicatie daarover.

“Vervoerders willen maatwerk leveren, maar dit leidt nu alleen nog tot verwarring”, concludeert Freek Bos. Rover heeft de staatssecretaris al eerder opgeroepen regie te nemen en blijft dit herhalen. “Het kan straks niet zo zijn dat in de gele trein andere leefregels zijn dan in de blauwe trein, dan wordt het voor reizigers onmogelijk deze na te leven.”

Corona