Skip to main content

Rover: uitgedunde NS-dienstregeling voorbarig

Rover is verbaasd dat NS ervoor kiest nu al preventief een deel van het treinverkeer voor eind februari te schrappen uit angst voor personeelsuitval. Rover vindt de maatregel voorbarig, zeker nu de samenleving weer met versoepelingen te maken krijgt en reizigers weer meer op pad gaan. De reizigersvereniging wijst erop dat het belangrijk is waar mogelijk juist meer treinen te gaan rijden om de terugkerende reiziger in het OV goed van dienst te kunnen zijn.

NS heeft bekend gemaakt stapsgewijs preventief flink te schrappen in de treindienstregeling: het treinaanbod wordt uiteindelijk vanaf 21 februari ingekrompen naar 85%. Deze inkrimping van de treindienst komt bovenop het eerder schrappen van de treinen in de spits. Dit betekent dat NS een maand vooraf al heeft besloten reizigers in het hele land slechts halfuurdiensten te gaan bieden. De tienminutentrein wordt een kwartiertrein. Met deze maatregelen wil NS voorkomen dat er treinen uitvallen, maar voor de reiziger betekent het bij voorbaat minder reismogelijkheden.

Rover heeft weinig begrip voor dit beleid. “Dat er door ziekte en quarantaine soms minder treinen rijden is overmacht, maar bij voorbaat met de botte bijl in het treinaanbod hakken is een heel ander verhaal”, stelt Rover-directeur Freek Bos. “NS zou na 22 maanden ervaring op te hebben gedaan met de pandemie inmiddels in staat moeten zijn om flexibel om te springen met personeelsuitval”.

Rover wil dat NS per dag bekijkt of er moet worden afgeschaald in de dienstregeling, zoals nu ook gebeurt wanneer er bijvoorbeeld sneeuw wordt voorspeld. Reizigers moeten vooraf goed worden geïnformeerd en ook wil Rover dat NS met een duidelijk plan komt om meteen weer meer treinen in te zetten als er toch voldoende personeel beschikbaar blijkt te zijn. “Juist nu de maatschappij langzaam weer open gaat en er steeds meer reizigers zullen terugkeren, moet NS waar mogelijk zorgen dat reizigers voldoende reismogelijkheden en zitplaatsen aangeboden krijgen en dat hun reistijd gelijk blijft.”

Dienstregeling, Corona