Skip to main content

Rover wil alles-uit-de-kast-scenario in het OV

Rover wil dat de OV-bedrijven alles uit de kast trekken om reizigers zo goed mogelijk te vervoeren. De reizigersvereniging vraagt om het inzetten van langere treinen en inhuur van touringcars om propvolle bussen en treinen tegen te gaan.

In de nasleep van de sneeuwbuien heeft de reiziger ook woensdag nog te maken met de nodige beperkingen in het OV-aanbod. Uit het hele land komen hierdoor meldingen van volle treinen en bussen, een situatie die zeker in de coronapandemie voor veel reizigers onveilig aanvoelt. Rover constateert dat er niet alleen veel minder treinen rijden, maar de treinen vaak ook nog korter zijn dan normaal. Rover heeft NS om opheldering gevraagd en vraagt om treinen op maximale lengte te laten rijden.

Daarnaast vraagt Rover de OV-sector om extra bussen in te huren om capaciteit te bieden op trajecten die nu erg druk zijn, bijvoorbeeld omdat er geen trams rijden. “Touringcars staan nu werkeloos aan de kant, zij zullen ongetwijfeld met liefde bijspringen”, stelt Rover-directeur Freek Bos. “Ook als de treindienst weer is hersteld, zou NS touringcars achter de hand kunnen houden. Nieuwe storingen kunnen dan snel worden opgevangen.”

Rover verwacht dat de problemen nog de hele week aanhouden, maar duidelijkheid daarover ontbreekt. “Het wordt hoog tijd de reiziger perspectief te bieden, die kan dan beter een afweging maken of hij of zij de reis kan uitstellen”, stelt Freek Bos.

Rover wil dat het ministerie van Infrastructuur een onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren naar het herstel van het OV na een grote storing. Dit onderzoek moet uitwijzen hoe in de toekomst sneller en flexibeler kan worden opgestart na een calamiteit door bijvoorbeeld extreem weer. Rover verwacht dat lastige weersomstandigheden zoals sneeuw, hitte en zware regen in de toekomst vaker voor zullen komen en pleit er daarom al langer voor het spoor ‘klimaatproof’ te maken.

weersomstandigheden