Skip to main content

Rover-bestuurslid ontwikkelt “parkstation” Deurne

thumb groeneabriTerwijl er steeds meer mooie stations verschijnen in grote steden als Rotterdam, moeten veel reizigers het nog doen met het soort station waar je het liefst zo snel mogelijk weer weg wilt. Zoals in de stad Deurne, een prachtige groene omgeving waar het station zelf grijs en somber is. Het was Rover-bestuurslid Michel Lintermans een doorn in het oog. Als het aan hem ligt wordt station Deurne een gezellig en vooral heel groen station waar reizigers langer willen vertoeven. Hij besloot het heft in eigen handen te nemen.

 “Mensen moeten gaan zeggen: “yes, we zijn in Deurne!”, vat Michel Lintermans zijn doel samen. Hij ziet het station graag net zo groen worden als de omgeving. Met bomen en plantenbakken, waar reizigers op de brede rand kunnen zitten. Maar ook met begroeide daken, LED verlichting, een waterpomp en mooi ingezaaide bermen. Mogelijk met zonnepanelen. En met wifi voor een aangename wachttijd. Samen met Teun Hoeks, student aan de Groene Campus, maakte Lintermans een ontwerp voor de vergroening van het station.

Rover is een vereniging van reizigers, voor reizigers, en ook de bestuursleden zijn dan ook veel onderweg. Michel zag tijdens zijn reizen hoe in het buitenland met betrekkelijk eenvoudige middelen het station een fijne verblijfplaats wordt gemaakt. Zo kent men in Duitsland de zwerfboekenkast. In Engeland bestaat het Community Rail: een regionaal samenwerkingsverband dat een spoorlijn of een station adopteert en verfraait. Er worden daar zelfs wedstrijden gehouden voor de mooiste stationstuin.

In Nederland mgroendakoest Michel vooral de kar zelf trekken.“Het gaat in kleine stapjes, we krijgen steeds meer toestemmingen. We hebben te maken met NS, ProRail, de gemeente, de provincie, en soms weten ze zelf ook niet welke partij waar verantwoordelijk voor is.” Michel mobiliseerde bedrijven en maatschappelijke organisaties om met de opknapbeurt te helpen. Met succes. Inmiddels zijn weidebloemen ingezaaid langs het spoor, op kosten van het Waterschap. Philips is bereid gevonden om de tl-bakken te vervangen door zuinige led-verlichting. Deze zomer nog realiseren ProRail en Brabant Water een watertappunt op het station, zodat reizigers hun waterflesje gratis kunnen vullen. Het grijze elektriciteitshuisje naast de fietsenstalling krijgt een foto van het oude station van Deurne op de zijgevel.  De afvalbakken op het station worden bekleed met tekeningen van Deurne, die worden gemaakt door verstandelijk gehandicapten via de Stichting Beeldend Schoon. Zij hebben hetzelfde al eens gedaan op station Eindhoven.

De opknapbeurt van het station betaalt Lintermans van subsidie, sponsoring en giften van bewoners, bedrijven en instellingen. Met de opbrengst van advertenties op de stoep, ‘clean advertising’, kunnen nieuwe ideeën worden verwezenlijkt.

Michel ziet het liefst overal aangename, groene stations verschijnen. Station Deurne alleen heeft hem al een jaar tijd gekost. Maar we zien dat de aanhouder wint.  Dus wie weet, voelt een reiziger zich eens geroepen met zijn eigen thuisstation aan de slag te gaan?

Beluister hier de reportage van Vroege Vogels of lees hier het artikel van OV-magazine over Michels activiteiten in Deurne.