Advies over NS-treinen Nieuwe Generatie

SNGRover en de andere consumentenorganisaties in het Locov adviseren NS bij de aanschaf van nieuwe intercity’s onder meer rekening te houden met toegankelijkheid voor ouderen en reizigers met een beperking.  

Op dit moment bereidt NS de aanbesteding voor van de Intercity Nieuwe Generatie. Deze treinen moeten vanaf 2021 op het spoor gaan rijden, te beginnen op de HSL. NS stelt diverse eisen op het gebied van betrouwbaarheid. toegankelijkheid, brede instap en capaciteit. Het gaat in deze fase om de hoofdlijnen en nog niet om details zoals de inrichting van de trein. Toch is er een aantal aandachtspunten die in dit stadium de keuze voor de trein kan beïnvloeden. Daarom hebben de consumentenorganisaties alvast een ongevraagd advies uitgebracht.

Omdat het doelgroepenvervoer voor reizigers met een beperking wordt afgebouwd en het aantal ouderen toeneemt, verwachten de consumentenorganisaties een toename van reizigers die voldoende manoeuvreerruimte nodig hebben voor hulpmiddelen (o.a. ook in het toegankelijk toilet). De organisaties pleiten dan ook voor de aanschaf van treinen waarbij minstens een deel van de zitplaatsen bereikbaar is zonder trap. Een gelijkvloerse instap lost immers weinig op, wanneer iemand die slecht ter been is vervolgens alsnog een trap op of af moet om bij een zitplaats te komen

De consumentenorganisaties verzoeken NS verder te bezien hoe vraag en aanbod bij het meenemen van fietsen in de zomermaanden beter op elkaar kunnen worden afgestemd en hoe de mogelijkheden voor het plaatsen van vouwfietsen en bagage op een adequate manier kan worden opgelost.

NS bestelt ook een nieuwe generatie sprinters (mét toilet!), die geleverd zullen worden door de Spaanse treinenbouwer CAF en per 2018 moeten gaan rijden. In het kader van het vervoersplan hebben de consumentenorganisaties erop aangedrongen de sprinters ook van wifi te voorzien. De wifi-loze sprinters van NS beginnen langzaam een uitzondering te worden binnen het OV. 

Foto: een trein van CAF waarop de Sprinter Nieuwe Generatie (SNG) gebaseerd zal zijn

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Tijdelijk spoednummer:
    06-57497662

Volg ons