Test OV-apps 2013

In 2013 voerde Rover een grote vergelijkende test uit van reisinformatie-apps in het stads- en streekvervoer. Uit de test zijn de apps OV Info Beta (voor android) en Openbaar Vervoer (voor iPhone) als beste OV-apps gekozen. Reizigers gaven echter aan nog veel mogelijkheden te missen op de markt voor OV-apps.

Winnende apps OV Info Beta (rapportcijfer 8,3) en Openbaar Vervoer (7,9), beide apps die gebruikmaken van de datastroom van OpenOV, geven actuele vertrektijden en vertragingen weer. Reizigers zijn zeer te spreken over de betrouwbaarheid, snelheid en overzichtelijkheid van beide apps. Een veelgeprezen optie in beide apps is de mogelijkheid te bekijken bij welke halte het voertuig zich momenteel bevindt, ervaren reizigers stellen hieruit zelfs meer informatie te halen dan uit de actuele vertrektijden.

De derde plaats is behaald door de app van 9292 met rapportcijfer 7,3. Uit de test bleek deze app de enige betrouwbare OV-reisplanner, met een reisadvies van deur-tot-deur, die momenteel op de markt is. Reizigers waarderen aan de 9292-app de mogelijkheden om voor zowel bus als trein te kunnen plannen, tarieven op te kunnen vragen en naar zowel stations als attracties en centrumlocaties te kunnen plannen. Toch is het testpubliek niet geheel tevreden over de app. Reizigers geven aan vooral ontevreden te zijn over de stabiliteit van de app en de inefficiënte wandelroutes. Veel reizigers laten weten behoefte te hebben aan een concurrerende app voor 9292.

De grootste behoefte is een app met actuele vertrektijden en duidelijke wandel-, fiets- en autoroutes naar het station. Daarnaast willen reizigers het liefst meteen een alternatief reisadvies krijgen bij een verstoring. Ook moet de gebruikte data betrouwbaarder worden; veel apps blijken er met de actuele vertrektijden nog wel eens naast te zitten.

Over de test

De test is uitgevoerd door een groep reizigers van diverse leeftijden en met diverse smartphones de apps te laten gebruiken tijdens hun dagelijkse reizen en hiervan verslag te doen. De apps zijn onder meer getest op juistheid en volledigheid reisinformatie, stabiliteit, gebruiksgemak en overzichtelijkheid. Ook werden de reizigers gevraagd naar de opties die zij nog missen op de huidige markt van OV-apps.

Lees het rapport door onderstaande afbeelding aan te klikken

apptest