Tip: goedkoper de grens over

Maastrichttrein

Het openbaar vervoer zou moeten concurreren met auto en vliegtuig, maar wie kiest voor een internationale treinreis moet vaak diep in de buidel tasten. Gelukkig zijn er wel manieren om met het OV goedkoper over de grens te reizen. We zetten een aantal mogelijkheden op een rij.

Vroegboekkaartjes
Dure treinformules zoals Thalys, ICE en Eurostar verkopen een beperkt aantal goedkopere kaarten. Deze kaarten zijn drie tot zes maanden voor vertrek al te bestellen en zijn vaak snel uitverkocht. Zo is een enkele reis naar Parijs vaak te koop voor €35, soms zelfs €29. Wie met de Thalys naar Brussel reist, is soms goedkoper uit door een kaartje naar Parijs of Lille te kopen en gewoon in Brussel voortijdig de trein te verlaten. En: wie Eurostar-tickets boekt op www.eurostar.nl, krijgt aansluitende Thalys-tickets er veel voordeliger bij dan via andere sites (vanaf € 59 enkele reis van elk Nederlands station naar Londen; via NS International betaal je om onduidelijke redenen zo’n 30 euro extra voor het Thalys-privilege).

Voordeelkaartjes en –passen
Via ‘Sparpreis Europa’ kan vanaf €19,90 naar bestemmingen in Duitsland worden gereisd. Vanuit Groningen kan het ‘Niedersachsen Ticket plus Groningen gekocht worden, waarmee vijf passagiers van Groningen naar alle plaatsen in Niedersachen reizen voor €23. Dit ticket is online te bestellen of te koop bij de Arriva-shops van Groningen en Leeuwarden. Is snelheid niet belangrijk en reis je met meerdere personen? Dan kan je in het weekend een Schönes-Wochenende-Ticket kopen of doordeweeks het Quer-durch-Land-Ticket. Je kunt dan met alle regionale treinen reizen in heel Duitsland. Daarnaast kent Duitsland verschillende regionale aanbiedingen. Wie vaak naar Duitsland reist, kan een BahnCard aanschaffen. Dit geeft recht op 25% korting op treinreizen.

Naar België kan het voordelig zijn om de aanbiedingen van de Belgische spoorwegen NMBS te bekijken. Zo biedt de NMBS speciale tickets van en naar Roosendaal en Maastricht, maar ook voordelige jongerenkaarten, seniorenkaarten en soms speciale aanbiedingen zoals de Christmas Deal en Shopping Deal. Deze laatste aanbiedingen zijn alleen geldig in België maar kunnen ook gebruikt worden door Nederlandse reizigers, mits die een aanvullend kaartje kopen tot Visé (bij reizen via Maastricht) of Essen (bij reizen via Roosendaal). Het Roosendaal-ticket kan uiteraard vanaf Roosendaal worden gebruikt. Ook NS verkoopt interessante voordeeltickets naar België met kortingen van 30% tot 40%, zoals het superdagretour en het weekendretour.

Wie regelmatig naar het buitenland reist, kan een RailPluskaart overwegen Deze kaart kost €15 per jaar bij bijvoorbeeld een NS-abonnement en geeft in 28 landen recht op 15% korting. Wie heel Europa per trein wil verkennen, kiest het beste voor Interrail waarmee een aantal reisdagen naar keuze vooraf worden ingekocht.

De reis opknippen
Vooral voor reizigers naar België is het vaak voordeliger om het treinkaartje op te knippen in twee kaartjes van en naar het grensstation in Nederland. De NMBS rekent naar en vanaf Roosendaal en Maastricht namelijk vrijwel het gewone binnenlandse tarief, terwijl NS het hogere internationale tarief rekent. Het voordeligste is reizen naar Roosendaal met een NS eticket en vanaf Roosendaal verder reizen met het Belgische Roosendaal-ticket. De tarieven voor het reizen naar Duitsland zijn voor langere reizen aan beide zijden van de grens vergelijkbaar. Bij vol tarief reizen vanuit Limburg valt een paar euro’s voordeel te behalen door gebruik te maken van de daar aanwezige Duitse kaartautomaten. Wie verder reist dan Duitsland, bijvoorbeeld naar Oostenrijk of Zwitserland, kan er ook goed aan doen het treinkaartje op te knippen. Er zijn weliswaar ook doorgaande Sparpreis-tickets te koop door Duitsland (bv. naar Zwitserland of Tsjechië) maar die zijn soms duurder. Het vereist enige planning, maar mits beide kaartjes voor dezelfde reis zijn gekocht is het bij reizen met twee e-tickets niet nodig de trein te verlaten.

Goedkope formules
In Frankrijk bestaat een aantal goedkopere treinsoorten. Zoals Izy, het budgetmerk van Thalys. De Izy-trein rijdt tussen Brussel en Parijs met tickets vanaf 10 euro. Ook de TGV heeft een goedkoop broertje, de Ouigo. Wie door wil reizen naar Zuid-Frankrijk kan bijvoorbeeld in Parijs vanaf €10 met de Ouigo verder reizen.

De langeafstandsbus
De trein te duur? Een reis per bus is vaak flink goedkoper dan de trein en kan daardoor heel aantrekkelijk zijn. Al voor een paar tientjes reis je van Amsterdam naar Londen of Parijs en weer terug. Bovendien duurt een busreis niet eens altijd langer dan een treinreis. De grootste en bekende busdiensten zijn van Eurolines en FlixBus. Daarnaast begeven ook spoorvervoerders zich op de busmarkt, de Deutsche Bahn met IC Bus en de Franse spoorwegen SNCF met Ouibus. Wie met de bus naar Duitsland wil reizen kan ook kiezen voor CityBusExpress. Veel langeafstandsbussen zijn voorzien van wifi en vaak bieden zij onderweg drankjes en een toilet. Voor korte internationale reizen kan zelfs de reguliere lijnbus een hele goedkope optie zijn, zo rijden er lijnbussen tussen Nijmegen en Emmerich, tussen Maastricht, Luik en Hasselt, tussen Middelburg en Gent en tussen Venlo en Duisburg. Kijk hier voor meer informatie.