NS-keuzedagen géén keuze voor de reiziger

thumb KEuzedagHet regent klachten bij Rover en ouderenorganisatie Unie KBO over de Keuzedagen voor 60-plussers. Sinds NS deze kaartsoort alleen nog aanbiedt als product voor de OV-chipkaart lopen gebruikers regelmatig tegen problemen op. Rover en Unie KBO wil snel een oplossing voor deze problemen. Bijvoorbeeld door de Keuzedagen, net als het Kruidvatkaartje, aan te bieden als papieren kaartje met wegwerpchip.

De voordelige Keuzedagen die 60-plussers bij hun NS-abonnement kunnen aanschaffen, worden sinds augustus 2013 niet meer op papier aangeboden. Als product voor de OV-chipkaart wordt de Keuzedag opeens flink ingewikkeld in gebruik. Zo is deze digitale Keuzedag nog niet op ieder station beschikbaar. De diverse oplaadautomaten die er wel zijn, verschillen in gebruik. Informatie hierover wordt onvoldoende gegeven en ook stationspersoneel is vaak niet op de hoogte.  Het meest voorkomende probleem is dat de Keuzedag op een ongewenst tijdstip geactiveerd wordt door de chipkaartapparatuur. Wanneer de reiziger probeert een andere bestelling op te laden, blijkt dan plots zijn Keuzedag “aangebroken”.  Voor ouderen die slechtziend geworden zijn levert het bedienen van de kaartautomaat bovendien veel problemen op. Tot slot is de prijsverhoging van keuzedagen, maar liefst 75% sinds 1 april 2014, tegen het zere been van de reiziger.

Een aanzienlijk deel van de 60-plussers voelt zich nog een vreemde in de digitale wereld van de OV-chipkaart, veel van deze reizigers reizen juist daarom met papieren kaartjes. Sommigen haken af nu hun die mogelijkheid wordt ontnomen. Rover en de Unie KBO willen dat NS de keuzedagen ook gewoon op papier (al dan niet met chipje) aanbiedt, zodat de reiziger zelf kan kiezen welk vervoersbewijs het beste past.

Rover en de Unie KBO hebben de klachten gebundeld en met een analyse van de problemen aangeboden aan NS. Beide organisaties gaan komende tijd met NS in gesprek om tot een klantvriendelijkere oplossing voor de Keuzedagen te komen. Tips voor reizigers met Keuzedagen zijn te vinden via www.rover.nl/keuzedagen en telefonisch op te vragen bij ons secretariaat.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • 033-4220450
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons