Internationaal

Goedkoper de grens over

Rover ziet graag dat vakantiegangers voor de trein kiezen in plaats van voor het vliegtuig. Dat reizigers met het openbaar vervoer een dagje de grens over reizen in plaats van met de auto. Helaas wil de trein zich nogal eens uit de markt prijzen. Gelukkig zijn er wel wat mogelijkheden om een vakantie of een dagje over de grens goedkoper te houden. Hier een aantal tips.

Boek tijdig je kaartje

Dure treinformules zoals Thalys, ICE en Eurostar verkopen een beperkt aantal goedkopere kaarten. Deze kaartjes zijn drie tot zes maanden voor vertrek al te bestellen en zijn vaak snel uitverkocht. Zo is een enkele reis naar Parijs vaak te koop voor €35, soms zelfs €29. Ook voor reizen naar België loont het vaak om minimaal 7 dagen van tevoren je kaartje te kopen (Early Bird-tarief).

Gebruik een voordeelpas

Via Supersparpreis of Sparpreis Europa kan vanaf €19,90 naar bestemmingen in Duitsland worden gereisd. Vanuit Groningen kan het ‘Niedersachsen Ticket plus Groningen’ gekocht worden, waarmee maximaal vijf passagiers van Groningen naar alle plaatsen in Niedersachen reizen vanaf €28. Dit ticket is online te bestellen of te koop bij de Arriva-shops van Groningen en Leeuwarden. Is snelheid niet belangrijk en reis je met meerdere personen? Dan kan je in het weekend een Schönes-Wochenende-Ticket (waarschijnlijk tot midden 2019) kopen of doordeweeks het Quer-durchs-Land-Ticket. Je kunt dan met alle regionale treinen reizen in heel Duitsland. Daarnaast kent Duitsland verschillende regionale aanbiedingen. Wie vaak naar Duitsland reist, kan een BahnCard 25 of 50 aanschaffen. Die geeft recht op 25% of 50% korting op treinreizen.

Naar België kan het voordelig zijn om de aanbiedingen van de Belgische spoorwegen NMBS te bekijken. Zo biedt de NMBS speciale tickets van en naar Roosendaal en Maastricht, maar ook voordelige jongerenkaarten, seniorenkaarten en soms speciale aanbiedingen zoals de Christmas Deal en Shopping Deal. Deze laatste aanbiedingen zijn alleen geldig in België maar kunnen ook gebruikt worden door Nederlandse reizigers, mits die een aanvullend kaartje kopen tot Visé (bij reizen via Maastricht) of Essen (bij reizen via Roosendaal). Het Roosendaal-ticket kan uiteraard vanaf Roosendaal worden gebruikt. Ook NS verkoopt interessante voordeeltickets naar België, zoals Early Bird.

Wie regelmatig naar het buitenland reist, kan een Railplus-kaart overwegen Deze kaart kost €15 per jaar bij bijvoorbeeld een NS-abonnement en geeft in 28 landen recht op 15% korting. Wie heel Europa per trein wil verkennen, kiest het beste voor Interrail waarmee een aantal reisdagen naar keuze vooraf worden ingekocht.

Knip de reis op in losse kaartjes

Vooral voor reizigers naar België kan het voordeliger zijn om het treinkaartje op te knippen in twee kaartjes van en naar het grensstation in Nederland. De NMBS rekent naar en vanaf Roosendaal en Maastricht namelijk vrijwel het gewone binnenlandse tarief, terwijl NS het wat hogere internationale tarief rekent. Het voordeligste is reizen naar Roosendaal met een NS-ticket en vanaf Roosendaal verder reizen met het Belgische Roosendaal-ticket. De tarieven voor het reizen naar Duitsland zijn voor langere reizen aan beide zijden van de grens vergelijkbaar. Bij vol tarief reizen vanuit Limburg valt een paar euro’s voordeel te behalen door gebruik te maken van de daar aanwezige Duitse kaartautomaten. Wie verder reist dan Duitsland, bijvoorbeeld naar Oostenrijk of Zwitserland, kan er ook goed aan doen het treinkaartje op te knippen. Er zijn weliswaar ook doorgaande (Super)Sparpreis-tickets te koop door Duitsland (bv. naar Zwitserland of Tsjechië) maar die zijn soms duurder. Het vereist enige planning, maar mits beide kaartjes voor dezelfde reis zijn gekocht is het bij reizen met twee e-tickets niet nodig de trein te verlaten.

Boek een budget-trein

In Frankrijk bestaan een aantal goedkopere treinsoorten. Zoals Izy, het budgetmerk van Thalys. De Izy-trein rijdt tussen Brussel en Parijs met tickets vanaf 10 euro. Ook de TGV heeft een goedkoop broertje, de Ouigo. Wie door wil reizen naar Zuid-Frankrijk kan bijvoorbeeld in Parijs vanaf €10 met de Ouigo verder reizen.

Kies voor de bus

De trein te duur? Een reis per bus is vaak flink goedkoper dan de trein en kan daardoor heel aantrekkelijk zijn. Al voor een paar tientjes reis je van Amsterdam naar Londen of Parijs en weer terug. Bovendien duurt een busreis niet eens altijd langer dan een treinreis. De grootste en bekende busdiensten zijn van Eurolines en FlixBus. Daarnaast begeven ook spoorvervoerders zich op de busmarkt, de Deutsche Bahn met IC Bus en de Franse spoorwegen SNCF met Ouibus. Wie met de bus naar Duitsland wil reizen kan ook kiezen voor CityBusExpress. Veel langeafstandsbussen zijn voorzien van wifi en vaak bieden zij onderweg drankjes en een toilet. Voor korte internationale reizen kan zelfs de reguliere lijnbus een hele goedkope optie zijn, zo rijden er lijnbussen van Nijmegen naar Kleve en Emmerich, van Maastricht naar Luik en Hasselt, van Middelburg naar Gent en van Venlo naar Duisburg. Kijk hier voor meer informatie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Tijdelijk spoednummer:
    06-57497662

Volg ons