Internationaal

OV-chip en Internationaal

Een internationale treinreis maken, kan dat met de OV-chipkaart? Hoe kom ik met mijn internationale ticket door de gesloten poortjes het station in of uit? Rover ontvangt regelmatig vragen over dit doolhof. Wij zetten daarom hieronder per vervoersbewijs de spelregels op een rij.

Download de brochure

Rover heeft de belangrijkste uitgangspunten voor het in- en uitchecken op een reis van of naar het buitenland ook in een brochure op een rij gezet. Download deze door op de afbeelding te klikken.

Tips

  • De hoofdregel is dat je voor internationale reizen niet in- of uitcheckt, ook niet voor aansluitende binnenlandse treinen. Afwijking daarvan vermelden we hieronder.
  • Je koopt het beste voor de hele internationale reis kaartjes. Dit geldt ook voor reizen met Thalys of ICE. Voor het aanreistraject met binnenlandse treinen verkoopt NS gewone kaartjes, ook met korting indien van toepassing. Zo voorkom je dat je toch nog een traject op saldo of op rekening zou moeten reizen.
  • Kun je heen en terug niet met dezelfde korting reizen? Dan kun je ook 2 enkele reizen boeken.
  • Veel poortjes kunnen QR-codes lezen. In ieder geval de brede poortjes hebben een dergelijke lezer en daarvan is er altijd minstens één aanwezig. Op de afbeelding zie je hoe een QR-codelezer eruit ziet.
  • Als je een geldig kaartje hebt, niet door een poortje komt en er geen NS-personeel is om je een sleutelkaart te geven, dan kun je altijd de blauwe assistentieknop bij het poortje gebruiken.

Overzicht: hoe passeer ik de poortjes?

Met een los kaartje

Bij de automaat of (met toeslag) bij het loket kan een éénmalige (wegwerp)chipkaart worden aangeschaft. Inchecken met een eenmalige chipkaart is bij het begin van de reis in Nederland verplicht. Zo activeer je het kaartje. Je kunt bij aankomst op je buitenlandse bestemming niet uit te checken en dat hoeft ook niet.

Wanneer je met een los kaartje terugreist kun je in het buitenland niet inchecken, dit hoeft dus ook niet. Je kunt dan bij aankomst in Nederland het kaartje gebruiken om door de poortjes te komen.

Los kaartje tot de grens

Wie al een ticket of abonnement heeft voor het trajectdeel in België of Duitsland, kan bij het loket (met toeslag) een kaartje met wegwerpchip tot aan de grens kopen. Inchecken is bij het begin van de reis verplicht. Zo activeer je het kaartje. Je hoeft bij aankomst op je buitenlandse bestemming niet uit te checken.

Wanneer je met een los kaartje vanaf de grens terugreist kun je in het buitenland niet inchecken, dit hoeft dus ook niet. Je kunt dan bij aankomst in Nederland het kaartje gebruiken om door de poortjes te komen. Online zijn dergelijke kaartjes ook te koop.

OV-chipkaart met saldo of Reizen op rekening

Het reizen naar het buitenland met de OV-chipkaart (op saldo of op rekening) kan alleen op de trajecten Groningen-Leer en Heerlen – Aachen. Op de Duitse stations op deze trajecten staan kaartlezers om in- en uit te checken.

Voor de overige trajecten is voor betalen tot de grens de eenmalige chipkaart de enige aangewezen oplossing. Wil je toch met de OV-chipkaart reizen, dan wordt het: inchecken bij begin van de reis, tijdens overstap of op grensstation naar de chippaal of poortje en daar uitchecken, en dan verder reizen op een ander vervoersbewijs naar het buitenland. Dit betekent hollen of een trein eerder nemen, indien mogelijk. Op sommige stations zoals Rotterdam staat voor dit doel een ‘overstapmeubel’ op het perron. Het is afhankelijk van het soort vervoerbewijs naar het buitenland of bij deze overstap moet worden ingecheckt.  

OV-chipkaart met binnenlands (kortings)abonnement

Je kunt een los kaartje kopen vanaf het vertrekstation tot de buitenlandse bestemming. Kies voor het Nederlandse trajectdeel voor korting (voordeelurenkaart, Dal Voordeel, etc.) of vrij reizen (Dal Vrij, Weekend Vrij, etc.). Dit kaartje kan via internet als e-ticket worden gekocht, er hoeft dan niet te worden ingecheckt. Het kaartje kan ook bij de automaat worden gekocht, het is dan een wegwerpchip waarmee wel moet worden ingecheckt maar niet uitgecheckt.

Wanneer je met een los kaartje met korting terugreist kun je in het buitenland niet inchecken, dit hoeft dus ook niet. Je kunt dan bij aankomst in Nederland het kaartje gebruiken om door de poortjes te komen.

Let op: je moet de OV-chipkaart met je NS-abonnement bij controle kunnen laten zien om aan te tonen dat je recht hebt op korting. Maar check met deze OV-chipkaart niet in of uit! Bij een internationale reis geldt de 40% korting van je abonnement ook in de middagspits. De korting van Altijd Voordeel geldt echter in tegenstelling tot binnenlandse reizen niet bij een internationale reis in de ochtendspits. Kortingen zijn niet van toepassing op Thalys en Eurostar.

Reis je frequent naar België of Duitsland met een Weekend Vrij, Dal Vrij, Studentenreisproduct of Traject Vrij die geldig is tot het laatste station voor de grens? En doe je dit in combinatie met een NMBS- of DB-abonnement? Dan kun je bij NS een vierkante barcode aanvragen om de poortjes in Nederland te openen. Zo voorkom je dat je steeds het instaptarief betaalt, als je in Nederland met de OV-chipkaart de poortjes opent en in het buitenland niet in- en uit kunt checken.

Je kunt de barcode aanvragen door een e-mail te sturen met een kopie van je NMBS- of DB-abonnement en het nummer van je OV-chipkaart naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je ontvangt dan binnen 5 werkdagen een mail met een vierkante barcode retour. Daarmee kun je  voor een langere periode de poortjes op het vertrek- en aankomststation in Nederland openen zonder je OV-chipkaart te gebruiken.

Traject Vrij

Gebruik je je Traject Vrij alleen om 40% korting te krijgen in de daluren op het binnenlandse deel van je reis naar het buitenland? Kijk dan onder het kopje OV-chipkaart met binnenlands (kortings)abonnement.

Vertrek je vanaf een station op je Traject Vrij traject of stap je buiten dit traject in, maar kom je onderweg over je Traject Vrij traject en wil je dus een deel van je reis in Nederland met 100% korting reizen? Boek dan je internationale vervoerbewijs vanaf het eerste station waar je Traject Vrij abonnement niet meer geldig is. Je kan tijdens de boeking van je internationale vervoerbewijs aangeven dat je in de daluren gebruik maakt van 40% korting op het binnenlandse traject van je internationale vervoerbewijs. Tot het station waar je internationale vervoerbewijs geldig wordt reis je dan met je Traject Vrij abonnement op rekening. Je moet voor dit deel van je reis dan ook in- en uitchecken. Op sommige stations waar internationale treinen stoppen kan dit uitchecken bij een ‘overstapmeubel’ op het perron. Als je voor je internationale vervoerbewijs hebt gekozen voor een e-ticket hoef je met dit ticket niet in- of uit te checken.

e-ticket/homeprint of klassiek internationaal biljet

Je hoeft met een Internationaal E-Ticket of een klassiek internationaal biljet niet in- en uit te checken. Op een Internationaal E-Ticket staat een vierkante QR-code. Veel poortjes kunnen QR-codes lezen.  In ieder geval de brede poortjes hebben een dergelijke lezer, en daarvan is er altijd minstens één aanwezig. De QR-code staat meestal ook op de klassieke biljetten en anders is vaak een sleutelpas met de QR-code meegeleverd. Mocht het zo zijn dat je geen QR-code hebt, dan kun je altijd de blauwe assistentieknop bij het poortje gebruiken. Dan kom je in contact met een medewerker die je verder helpt. Een servicemedewerker op het station kan ook helpen.

Keuzedag of actiekaart

Als je de Keuzedag bij de kaartautomaat hebt opgehaald, moet je wel voor je reis inchecken. Deze is dan geactiveerd. Hetzelfde geldt voor een actiekaart en dagproducten zoals NS Dagkaart, OV Dagkaart en Dag OV Vrij. Je kunt bij aankomst op je buitenlandse bestemming niet uitchecken en dit hoeft ook niet.

Wanneer je vanuit het buitenland naar Nederland reist kun je in het buitenland niet inchecken, dit hoeft dus ook niet. Bij terugkeer in Nederland op dezelfde dag kunnen de poortjes worden geopend door uit te checken met je keuzedag of actiekaart. Is voor je terugreis de Keuzedag of actiekaart nog niet in Nederland geactiveerd dan zul je, een kaartje moeten kopen tot het Nederlandse grensstation en daar moeten uitstappen om de Keuzedag te activeren. Op sommige stations zoals Rotterdam staat voor dit doel een ‘overstapmeubel’ op het perron. Of je reist door naar een overstapstation, maar dan heb je ook een vervoersbewijs nodig tot datzelfde station. Voor het openen van het poortje kun je de QR-code van het internationale ticket gebruiken.

Let op: Maak je voor de terugreis gebruik van een Keuzedag op een eenmalige chipkaart? Koop dan een ticket vanaf je vertrekstation in het buitenland tot aan je internationale aankomststation in Nederland met 100% korting over het Nederlandse traject. Je hoeft dan de internationale trein niet te verlaten op het eerste station in Nederland om in te checken met de Keuzedag. De Trainmanager op de internationale trein controleert alleen of je in het bezit bent van een Keuzedag op een eenmalige chipkaart en niet of daarop is ingecheckt. Je moet vervolgens op het internationale aankomststation wel altijd deze Keuzedag inchecken via de kaartlezer van een paaltje of poortje, ook als je niet verder reist binnen Nederland.

Grensabonnement

Met het Grensabonnement hoef je niet in- en uit te checken. Om de poortjes op stations op het vrijreizentraject te openen kun je wel gewoon je abonnementskaart gebruiken.

Bij vertrek van een station buiten het vrijreizentraject kan bij de automaat of loket een digitaal kaartje met korting worden gekocht. Dit wordt op de OV-chipkaart geladen voor het niet-vrijreizentraject.

InterRail

Met een Interrailkaart hoef je niet in- en uit te checken. Om de poortjes op stations te openen kun je de QR-code op deze kaart gebruiken. Het extra brede poortje op het station kan altijd QR-codes lezen.

Internationaal groepsticket

Met een internationaal groepsticket hoef je niet in- en uit te checken. Afhankelijk van de aanbieder kan er een kaart meegeleverd worden of staat er een barcode op het ticket om poortjes te openen. Dit ticket moet door de groepsleden aan elkaar doorgegeven worden. Anders kun je via de informatiezuil op het station middels de blauwe knop in contact komen met een medewerker die je verder helpt. Een servicemedewerker op het station kan ook helpen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Tijdelijk spoednummer:
    06-57497662

Volg ons