Internationaal

Internationale bussen

De bus timmert aardig aan de weg. Van Flixbus tot de Intercitybus, we zien steeds vaker dat de bus zich als alternatief voor de trein presenteert. Sterker nog, vaak zijn het nationale spoorvervoerders die zelf ook busdiensten aanbieden. Ook voor internationale verbindingen kan de bus een goed alternatief zijn. Zo duurt een reis van Amsterdam naar Brussel met de Direct Express van Flixbus even lang als met de Intercity Brussel, maar is bijna drie keer zo goedkoop. Vooral populaire bestemmingen zoals Londen en Parijs zijn vaak meerdere keren per dag met de bus te bereiken en dat voor slechts een paar tientjes.

Internationale lijnbussen

Voor het afleggen van kortere grensoverschrijdende afstanden zoals Nijmegen – Emmerich, Maastricht – Luik, Middelburg – Gent, Venlo – Duisburg, Maastricht – Hasselt en Tilburg – Turnhout kan de reguliere lijnbus een uitkomst zijn. Vaak is dit goedkoper dan de trein en in meerdere gevallen rijdt de bus een traject dat per trein helemaal niet bestaat. Wel komt er nogal vaak wat uitzoekwerk bij kijken hoe het met de ticketverkoop zit en of er speciale voorwaarden zijn. Een handig overzicht is online te vinden in de OV-wiki.

Een andere tip is de website www.grenstreinbus.be. Hier is een overzicht te vinden van OV-verbindingen tussen Nederland en België met bijbehorende “gebruiksaanwijzing”.

Binnen het buitenland

Op doorreis kan het soms ook flink schelen om in het buitenland te kiezen voor de langeafstandsbus in plaats van de trein. Vooral in landen als het Verenigd Koninkrijk, waar de trein erg duur kan zijn, kan een rit met een busdienst als National Express een alternatief zijn. Ook in Frankrijk heeft de TGV concurrentie van bedrijven als Starshipper en Isilines. In Duitsland is Flixbus een goed alternatief voor de soms prijzige Deutsche Bahn. In Zweden kan de reiziger terecht bij Swebus. En natuurlijk kan Eurolines ook gebruikt worden om de grote binnenlandse afstanden mee te overbruggen.

Naar het buitenland

Eurolines
Wie vroeger met de bus naar het buitenland ging, kwam al gauw bij Eurolines terecht. Nu Eurolines de hete adem van de concurrenten voelt, verzorgt het bedrijf ook binnen Nederland busritten. Eurolines rijdt naar meer dan 1000 bestemmingen in Europa en Marokka. Veel steden zijn dagelijks te bereiken. Eurolines heeft vaak scherpe aanbiedingen, vooral voor vroegboekers. Maar ook de last-minute-boekers, die te laat zijn voor de voordelige treinkaartjes, reizen met Eurolines voor een paar tientjes naar diverse Europese steden. Eurolines rijdt van en naar een aantal grote Nederlandse plaatsen zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Het bedrijf biedt een Nederlandstalige klantenservice maar de chauffeurs kunnen wel anderstalig zijn. Hoewel het aantal bestemmingen gestaag uitbreidt, is dat niet te zeggen over de ticketsoorten. Op dit moment zijn er geen kortings- of combinatiekaarten beschikbaar. 
Meer informatie: https://nl.eurolines.eu/

FlixBus
FlixBus kwam in 2015 naar Nederland met het idee de concurrentie met NS aan te gaan en reizen naar Duitsland te bieden. Het bedrijf heeft flink aan de weg getimmerd en biedt na een fusie met MeinFernbus en Megabus tegenwoordig een groot netwerk naar meer dan 2000 Europese bestemmingen. Daarnaast rijdt de busdienst ook nog steeds binnen Nederland. Flixbus biedt naar eigen zeggen meer dan 300.000 dagelijkse ritten aan, waarmee het rittenaantal in het laatste jaar is verdrievoudigd. Hoewel het bedrijf reclame maakt met ritten vanaf €5, kan het beste op een paar tientjes gerekend worden voor een internationale reis. De bussen zijn uitgerust met airconditioning, toilet, leeslampjes en comfortabele stoelen. Er zijn ook hapjes en drankjes te koop, gratis WiFi en veel bussen hebben stopcontacten en een mediacenter met films en muziek op aanvraag. 
Meer informatie: www.flixbus.nl

OUIBUS is opgericht door de Franse Spoormaatschappij SNCF en richt zich voornamelijk op busreizen tussen grote Europese steden en Frankrijk. Daardoor kent de busmaatschappij veel Franse bestemmingen, maar het is ook mogelijk om naar een aantal Belgische steden, Luxemburg en Londen te reizen. In Nederland vertrekken de bussen vanuit Amsterdam, Sc hiphol, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De kaartjes zijn erg voordelig, vaak kun je al voor minder dan 20 euro naar Parijs reizen. De bussen bieden gratis wifi, stopcontacten en realtime GPS-informatie.
Meer informatie: https://nl.ouibus.com/

Isilines De Franse tak van Eurolines gaat tegenwoordig onder de naam Isilines door het leven. Op een hilarisch slecht vertaalde website zijn reizen te boeken naar Belgische en Franse bestemmingen. In prijs en beschikbaarheid wint Isilines het niet van Ouibus.
Meer informatie: https://nl.isilines.com/

IC Bus is de langeafstandsbus van de Deutsche Bahn, dat zich hiermee ook op de in Duitsland vrijgegeven busmarkt begeeft. In Nederland kent de IC Bus opstapplaatsen in Amsterdam, Utrecht, Groningen, Eindhoven, Roermond en Maastricht. De bussen rijden onder meer naar Bremen, Hannover en Düsseldorf. Er is ook een buslijn via Antwerpen en Gent naar Lille. Vanuit Eindhoven of Roermond zou er vanaf €7,90 gereden kunnen worden naar Düsseldorf. Tickets worden verkocht via www.bahn.de en de website van NS International. Doorgaande tickets naar overige bestemmingen zijn vaak ook te koop. Houders van de Duitse BahnCard 25 en 50 krijgen ook op deze busreis 25 procent korting op het Duitse deel.
Meer informatie: www.bahn.de

CityBusExpress reist tussen Amsterdam en Berlijn, Hannover, Antwerpen en Brussel. Opvallend is dat er wordt geadverteerd met gratis bier, cola, koffie en flesjes water. In de bus naar Berlijn is tevens een stewardess aanwezig. Wie op tijd boekt, reist voor €26 van Amsterdam naar Berlijn. https://citybusexpress.com/nl/

RegioJet Het Tsjechische RegioJet kent haltes in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Breda en Venlo. Alle wegen leiden naar Praag, maar wel via routes langs onder meer Pilsen, Frankfurt en Neurenberg, Prijzen zijn zowel in Euro’s als in Tsjechische Kronen te vinden.
Meer informatie: https://www.regiojet.com/ 

Tip: internationale buskaartjes vergelijken

De bus wordt steeds populairder en daar wordt door diverse partijen op ingespeeld door websites te bieden waar tarieven op vergeleken kunnen worden. Om echt de beste deal te vinden, is het aan te bevelen meer dan één website te raadplegen.

Omio.nl vergelijkt bussen, treinen en vliegtuigen

Checkmybus.nl is een Nederlandstalige website voor het vergelijken en bestellen van vlieg- en buskaartjes

Kombo biedt een reisplanner en prijsvergelijker waarbij meteen kaartjes besteld kunnen worden

Busradar.com biedt ook een reisplanner waarbij meteen tickets gekocht kunnen worden

Comparabus.com Vergelijkt buskaartjes van Amsterdam naar het buitenland

Kelbus.fr kan gebruikt worden om busreizen van en naar Frankrijk te zoeken

Dit overzicht dateert uit februari 2019

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Utrechtseweg 59 3818 EA Amersfoort
  • 033-4220450
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons