Skip to main content

Kan ik overlast door grenscontroles verwachten?

Verschillende regeringen hebben onlangs weer grenscontroles ingevoerd met soms aanzienlijke invoed op treinreizen. Deze controles zijn meestal tijdelijk maar het is niet bekend wanneer de toestand weer normaal zal zijn. Voor de volgende grensovergangen was de situatie anno februari 2016 als volgt:

Thalys: in Parijs is voor vertrekkende Thalys-reizigers bagage- en paspoortcontrole ingevoerd. Dit zorgt regelmatig voor vertraging bij vertrek, aangezien de controle pas 20 minuten voor vertrek begint. Voor aankomende Thalys-reizigers is er alleen paspoortcontrole, wat echter ook wat tijd kan kosten. In België is er naar de Thalys-perrons maar 1 toegang geopend met soms toegangscontrole, wat enkele minuten extra tijd kan kosten;in Nederland en Duitsland zijn er geen beperkingen of extra controles.

Oostenrijk – Duitsland: in Salzburg zijn er nog steeds enkele beperkingen. De Railjets naar München worden rijden tot/vanaf Salzburg, waar richting Duitsland voorlopig iedereen moet uitstappen voor een paspoortcontrole. Dat kan een halfuur extra reistijd opleveren.

Duitsland – Frankrijk: In de ICE’s en TGV’s Frankfurt – Parijs en München/Stuttgart – Parijs kunnen er vertragingen tot 15 min. optreden door paspoortcontroles bij de grens.

Denemarken – Zweden: De hogesnelheidstreinen Stockholm – Kopenhagen rijden voorlopig slechts tot/vanaf Malmö; vanaf 1 maart rijden er weer enkele treinen vanaf Kopenhagen , maar dan met 30 min. eerdere vertrektijden en 30 min. inchecktijd. De Öresund-treinen via Kopenhagen en Malmö rijden slechts iedere 20 minuten, met kortere samenstellingen en extra overstaps in Kopenhagen en Kastrup (luchthaven). In Kastrup is er richting Zweden een paspoortcontrole. Reken op 45 tot 60 min. extra reistijd.

Als je door extra controles vertraging oploopt of een geplande aansluiting mist, dan geldt dat als een ongeplande verstoring met de normale rechten op compensatie, omboeking en bijstand.

(Bijgewerkt: februari 2016)