Skip to main content

Wedstrijd: het Reizigerscadeau 2024

De inzendingsmogelijkheid is gesloten. De jury gaat de inzendingen nu beoordelen. Bedankt voor je deelname!

Wat zou jij de NS-reiziger cadeau geven? Laat ons je idee weten en maak kans op diverse mooie prijzen zoals een treinreis door Zwitserland. En het beste idee wordt door NS uitgevoerd!

Wat kun je doen voor 1,5 miljoen?

NS heeft 1,5 miljoen euro beschikbaar voor het Reizigerscadeau. Wat zou jij ermee doen? Zou jij de 1,1 miljoen mensen die dagelijks met de trein reizen een gratis kopje koffie geven? Zou je in alle 800 treinen van NS nieuwe stickers plakken? Zou je iets willen veranderen aan de NS-app? Of zou je een groep reizigers iets cadeau doen door een bepaalde fietsenstalling te verbeteren?

Mooie prijzen winnen

De winnaar van deze wedstrijd wint een geheel verzorgde zesdaagse treinreis door Zwitserland. En: je plan wordt door NS uitgevoerd! Voor de tweede en derde plaats stellen we Interrail-tickets beschikbaar. Deze prijzen worden aangeboden door treinrondreis.nl

De inzendingsmogelijkheid is gesloten. We zien je graag terug bij één van onze andere activiteiten.

Waar mag het idee over gaan?

Het idee mag alleen betrekking hebben op NS. Stations zijn uitgesloten. Mogelijke categorieën zijn bijvoorbeeld:

 • Betalingsmogelijkheden
 • Fietsenstallingen van NS
 • Mobiele applicaties van NS
 • OV-fiets
 • Reisinformatie
 • Toegankelijkheid
 • Treinen van NS

Of wat je nog meer kunt verzinnen...

Meer informatie

Je kunt je idee inzenden tot en met 19 februari. Het idee mag alleen betrekking hebben op NS, stations zijn uitgesloten. Download hier het deelnemersreglement.
Nog vragen? Mail ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of lees de veelgestelde vragen hieronder.

Veelgestelde vragen

Waarom deze wedstrijd?

Tijdens de coronapandemie zaten er een stuk minder reizigers in de trein. Omdat de overheid het belangrijk vond dat de treinen toch bleven rijden heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een vergoeding aan onder andere NS gegeven om toch te blijven rijden. Ook in 2022 kreeg de NS geld van het ministerie om voldoende treinen te laten rijden. Tegelijkertijd werden in datzelfde jaar ten opzichte van 2021 veel treinen geschrapt vanwege het personeelstekort bij NS.

Staatssecretaris Heijnen besloot toen om de vergoeding aan NS te korten met € 1,5 miljoen. Ook besloot ze om deze korting niet te innen maar NS te vragen dit geld te besteden aan de reiziger. Rover vindt dat de reiziger inspraak moet hebben bij de besteding van de korting. Daarom wordt nu een wedstrijd georganiseerd waarbij reizigers zelf ideeën mogen aanleveren. NS en het ministerie keurde ons voorstel goed.

Wat kan ik winnen?

Eerste prijs
Het winnende idee door NS worden uitgevoerd. Dus als winnaar zul je zelf net als je medereizigers de vruchten plukken van je eigen idee.

Daarnaast wint de winnaar een zesdaagse treinreis door Zwitserland voor 2 personen. Het zal gaan om de Grand Panorama Rondreis door Zwitserland. Vanuit de eerste klas in een Zwitserse panoramatrein kun je heerlijk genieten van het Zwitserse landschap. De vijfdaagse reis wordt uitgebreid met een extra dag naar keuze. Bijvoorbeeld naar Zermatt, Chur of Lugano. Ter waarde van € 2350.

Tweede prijs
Interrail Pass 2e klas een maand aaneengesloten ter waarde van € 704.

Derde prijs
Interrail Pass 2e klas, 5 reisdagen binnen 1 maand ter waarde van € 296.

De prijzen worden aangeboden door www.treinrondreis.nl

Waar moet mijn idee aan voldoen?
 • Je idee moet uitgevoerd kunnen worden met maximaal € 1,5 miljoen.
 • Het idee moet betrekking hebben op een van de volgende onderdelen;
  • treinen van NS
  • fietsenstallingen van NS
  • OV-fiets
  • Betalingsmogelijkheden
  • Reisinformatie
  • Mobiele applicaties van NS
  • Toegankelijkheid
 • Het moet om een nieuwe investering gaan. Dus geen investeringen waar NS al plannen voor heeft gemaakt
 • Het idee moet natuurlijk aan de wet voldoen en de veiligheid en toegankelijkheid van het reizen met de trein niet in de weg zitten.

Download hier de voorwaarden in pdf.

Kan ik ook een idee insturen om een station te verbeteren?

Nee. Ideeën die betrekking hebben op een station kunnen helaas niet meegenomen worden voor deze wedstrijd. Om juridische redenen mag het beschikbare geld alleen besteed worden aan projecten die betrekking hebben op de Hoofdrailnetconcessie en de stations vallen hier niet onder. Wel kun je ideeën insturen die betrekking hebben op de treinen van NS, fietsenstallingen van NS, OV-fiets, betalingsmogelijkheden, reisinformatie, mobiele applicaties en toegankelijkheid.

Kan ik meerdere plannen inzenden?

Ja, dat kan.  Wel kun je maar één van de drie prijzen winnen.

Waar gaat de jury op letten?

De jury kijkt natuurlijk of het idee voldoet aan de eisen. Daarnaast zal ze kijken naar welk idee de meeste impact genereerd voor zoveel mogelijk reizigers. Ook zal gekeken worden naar originaliteit en andere aspecten zoals het vergroten van de sociale veiligheid en verduurzaming.

Wat gebeurt er na de sluiting van de wedstrijd?

De ideeën zullen worden beoordeeld op de positieve impact voor reizigers en het aantal reizigers dat deze impact zal ervaren.  Ook zal gekeken worden naar originaliteit en andere aspecten zoals het vergroten van de sociale veiligheid en verduurzaming.

De vakkundige juryleden zijn werkzaam in de wetenschap, bij NS en Rover. Ook heeft een reiziger zitting in de jury.

Hoe wordt de winnaar uitgeroepen?

De winnaar zal worden uitgeroepen tijdens een prijsuitreiking en de communicatiekanalen van Rover en NS. Het winnende idee en de naam van de winnaar kan hierbij worden getoond.

Waar kan ik terecht met vragen?

Mochten (potentiële) deelnemers vragen hebben over de wedstrijd of de voorwaarden van de wedstrijd dan kunnen deze enkel gesteld worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..