Skip to main content

Eropuit: leuke OV-ritten

Eropuit maar het weer valt tegen? Of gewoon veel van het land zien zonder te hoeven rijden? Soms gaat het niet om de bestemming, maar om de reis. Rover verzamelde een aantal mooie, leuke of bijzondere OV-ritten en OV-rondreizen om een dagje eropuit te trekken.

Een dagkaart is soms voordeliger

Een dagje eropuit? Dan kan een dagkaartje voordeliger zijn dan het reguliere kilometertarief. Bekijk hier het volledige overzicht van dagkaarten in het OV.

Vergezichten

Limburgse heuvels

De Limburgse heuvels zijn altijd een feestje om doorheen te rijden. De Arriva-trein van Maastricht naar Kerkrade rijdt zonder twijfel door het meest buitenlands aandoende gebied in Nederland. Bovendien voert deze treinreis langs de drie beste stations van Nederland - volgens Stationsbelevingsmonitor 2022, een onderzoek van I&O Research in opdracht van NS en ProRail onder 85.000 reizigers. Het gaat dan om stations Klimmen-Ransdaal, Schin-op-Geul en Valkenburg. Stap vooral in Valkenburg, in 2016 door Rover uitgeroepen tot het meest gastvrije kleine station, even uit. Dit toeristische stadje kent talloze attracties zoals groeven, een kasteelruïne en een kabelbaan. Of volg de NS-wandeling naar Maastricht. Zuid-Limburg is sowieso een prachtig gebied om te wandelen. Moe? Rijd dan vooral een stukje met één van de mooie busroutes. Bijvoorbeeld lijn 57 tussen Maastricht en Gulpen of lijn 55 van Gulpen naar Heerlen, deze lijnen rijden mooi door de Limburgse heuvels. De steden Heerlen en Maastricht zijn natuurlijk ook een bezoek meer dan waard; maar sommige fijnproevers nemen vanaf Maastricht het boemeltje naar Eijsden, om daar op een terrasje aan de Maas te genieten van een drankje en van het zicht op de overkant: België.

Met een Euregio-ticket reist een gezin met 3  kinderen in het weekend de hele dag door de Nederlandse regio tot Echt, de Duitse regio Aken en Belgische regio Luik en Hasselt. Dit kost 20 Euro. Doordeweeks is dit ticket geldig voor één persoon en zaterdag en zondag max 5 personen. Geldig in de trein en bij de ASEAG aken, de TEC in Walonie, de Lijn rond Hasselt en Maastricht en Arriva zuid Limburg.  


Door Twente

Twente heeft een glooiend landschap. Een goede bestemming om een fijne dag uit te zijn met tal van bezienswaardigheden onderweg zoals bij deze rondreis: begin op station Oldenzaal met lijn 62. Reis via Enschede (Winkelstad en Musea Roombeek) en Haaksbergen (Museumspoorlijn Bad Boekelo en museum) naar Borculo (historisch stadje). Reis vanuit Borculo met lijn 95 via Diepenheim (mooie wandeling langs kastelen) en Rijssen naar station Almelo. Reis hier met lijn 64 terug naar Oldenzaal. Onderweg doet deze bus nog Tubbergen aan een het schilderachtige plaatsje Ootmarsum met openluchtmuseum.


Vanuit Zutphen

Zutphen is een goede startplaats voor twee treinreizen door het coulisselandschap van Gelderland en Overijssel. De tocht naar Oldenzaal duurt een klein uur en biedt, naast vergezichten, een blik op de plaatsen Lochem, Goor, Delden en Hengelo. De tweede mogelijkheid is de trein van Zutphen naar Winterswijk; de reis van ruim een half uur voert langs Vorden, Ruurlo en Lichtenvoorde-Groenlo. Vanaf Winterswijk kun je in een uur naar Arnhem, waarbij je Aalten, Varsseveld, Terborg, Gaanderen, Doetinchem, Wehl, Didam, Zevenaar, Duiven en Westervoort aandoet. Geniet van de landelijke aanblik, waarbij telkens weer torens opdoemen van de idyllische dorpen in de Graafschap. Onderweg zijn meerdere musera te bezoeken, zoals in Ruurlo en Delden.

Liever per bus? Vanuit Deventer kun je met lijn 81 naar Zutphen en terug. De bus vertrekt twee keer per uur op werkdagen. Op zaterdag en zondag en in de schoolvakanties een keer per uur. De bus heeft een halte bij Museum More. Een landelijk bekend museum met regelmatig nieuwe tentoonstellingen. Het museum is gespecialiseerd in Nederlandse modern-realistische kunst.


Dwars door Overijssel

Reis vanaf station Zwolle met bus 71 naar de kop van Overijssel en het waterloopmuseum. Het is een lange busreis, dwars door de polder. Voor de liefhebber van vergezichten zonder horizonvervuiling is dat een cadeautje. Het einddoel, het Waterloopbos, is voor techneuten een schakel in hun algemene ontwikkeling. Met onder andere de haven van Bangkok op schaal waar Thaise ingenieurs niet alleen testten hoe de capaciteit van de haven vergroot kon worden, maar ook leerden schaatsen. Alles onderweg is strak en recht, je moet ervan houden!


Utrechtse heuvelrug

Er is een prachtige buslijn op de Utrechtse heuvelrug met veel bezienswaardigheden onderweg: Keolis lijn 50 van Utrecht via Doorn (Huize Doorn), Amerongen (Kasteel) en Rhenen (Ouwehands Dierenpark), Grebbeberg, Cunerakerk) naar Wageningen (Botanische tuinen op landgoed de Wageningse Berg).


Hanzesteden

Ook erg mooi is de spoorlijn van Nijmegen naar Zwolle. Via afwisselend (heuvel)landschap en Hanzesteden als Deventer, Zutphen en Zwolle. 2023 is tenslotte het Hanzejaar!

De natuur in

Wandelroutes

Dol op de natuur? Volg dan eens een leuke wandelroute. Het openbaar vervoer is een perfecte combinatie met een wandeling. Je stapt uit bij de halte en na het wandelen stap je weer op nabij je eindpunt. Bekijk op deze pagina onze wandelroutes, allemaal bereikbaar met het OV. 

Rondje Veluwe

De Veluwe is altijd een bezoek waard. Mooi is de buslijn 108 van Hermes RRReis. Deze rijdt van station Ede-Wageningen via Otterlo/Hoenderloo (witte fietsen en Kröller-Müllermuseum oa Van Gogh in het Nationale Park De Hoge Veluwe) naar station Apeldoorn.

Of kies voor een busroute met kilometerslange stukken zonder bushalte, omdat er niemand woont. Begin de reis in het Veluws plaatsje Ermelo. Neem hier buurtbus 501 naar Garderen. Hier zijn het hele jaar door zandsculpturen te bekijken. Reis verder met bus 104 of 107 naar knooppunt Wittenberg. Daar vertrekt lijn 102 naar Apeldoorn. In Apeldoorn kun je uitgebreid winkelen of breng een bezoekje aan de Apenheul of Paleis het Loo. Reis daarna met lijn 43 via Eerbeek en de Veluwezoom naar eindpunt Arnhem met zijn grote binnenstad, dierentuin en openluchtmuseum.

Je zou ook vanuit Arnhem Breng lijn 43 kunnen nemen richting Apeldoorn. En wat je dan kunt doen is onderweg even uitstappen in het dorp de Steeg bij de halte Brandenpark en dan oven terug lopen richting het gemeente huis van de gemeente Rheden. Hier aan de IJsel in een parkje op een bankje zitten voormalig schrijver Simon Carmiggelt met zijn vrouw. Het zijn standbeelden, dat wel, maar het is een aandoenlijk gezicht en je kunt er gewoon bij gaan zitten. Daarna pak je lijn  43 weer richting Apeldoorn en dan heb je een hele mooie bustocht via Dieren en Loenen op de Veluwe, Eerbeek en Beekbergen.


Achterhoek

In de Achterhoek valt genoeg te wandelen. Neem bijvoorbeeld lijn 57 tussen Deventer en Borculo. De bus stopt onder andere in Harfsen, Laren (Gld), Lochem en Barchem. De bustocht gaat door het prachtige Achterhoekse landschap. De bus rijdt echter maar een keer in het uur en niet meer ’s avonds na 18.30 uur. De bus rijdt ook niet in het weekend.

  • Harfsen ligt in een landelijke omgeving, waar je uitgebreid tussen de bossen en weilanden kunt wandelen.
  • Laren heeft sinds kort een klompenpad: Het Laorns Enkenpad. Het dorp heeft ook een aantal grote restaurants met zonnige terrassen, waar het altijd gezellig druk is. Ook met mensen die in de omgeving fietsen.
  • Lochem is een gezellig stadje met winkels en veel horeca. Uitstappen bij halte Greutink. Naar het centrum is ongeveer vijf minuten lopen. Door Lochem heen kom je bij de Lochemse Berg. Uitstappen bij halte Dollehoedsdijk. Van daaruit loop je zo het uitgestrekte natuurgebied in. De halte ligt bij hotel/restaurant BonAparte.
  • Bij halte de Woodbrookers even voor Barchem, kun je ook uitstappen voor een wandeling in de omgeving. Hier ligt ook Landgoed Hotel Woodbrooke waar een restaurant bij is.
  • Borculo is een leuk vestingstadje met winkels en horeca. Hier kun je ook varen op de Berkel. Daarvoor moet je uitstappen bij de halte Graaf Wichmanstraat.

Lijn 58 van Zutphen naar Borculo en terug. Ook deze bus rijdt maar een keer in het uur en niet meer in de avond. Ook rijdt de bus niet in het weekend en maar een deel van het traject tijdens schoolvakanties. De bus rijdt via Warnsveld richting Eefde, naar Almen en dan via Lochem naar Borculo busstation.

  • De eerste halte in Warnsveld is Kerkpad, daar kun je uitstappen om een wandeling langs de Berkel te maken. Van daaruit kun je ook wandelen naar Almen en daar de bus weer terug naar Zutphen nemen.
  • Je kunt ook doorrijden naar Almen en daar een wandeling langs de Berkel beginnen, of in de prachtige omgeving. Combineer dit met een bezoekje aan het museum STAAL. Verder heeft Almen een Theetuin, waar je heerlijk bij mooi weer onder de bomen kunt genieten van koffie, thee of een lunch. De Theetuin hoort bij Landhotel “ De Hoofdige Boer “.

De bus rijdt vanuit Almen naar Lochem, en van daaruit richting Borculo. Dat is dezelfde route als lijn 57 uit Deventer. Dat betekent dat er tussen Lochem en Borculo busstation twee keer per uur een bus rijdt. (Behalve in het weekend !)

Buurtbus 198 
Route: Neede –Groenlo. Vanaf Busstation Neede-Noordijk-via Busstation Borculo-Haarlo-Beltrum- naar Busstation Groenlo (bus maandag t/m vrijdag 1 keer per uur, belbus vanaf 19.02 uur). Route: Groenlo-Neede. (belbus vanaf 20.12 uur) Belbus 1 uur van tevoren reserveren op Tel. Nr. 088-9008903

  • Noordijk bushalte Hassink voor de wandelroute rondje Markvelde 15.61 km/3.07 uur
  • Haarlo bushalte Ellenkamp voor HCR Prinsen Eibergseweg 13 7273SP Haarlo. Hier begint de wandelroute de schat van Scholte 3,4 km/0,45 min.
  • Beltrum bushalte Dute voor kabouterroute 2,2 km leeftijd 2-6 jaar
  • Groenlo busstation-aan de noordzijde is een voetpad naar het centrum van het vestingstadje welke ook voor minder validen goed begaanbaar is. Via deze looproute ben je met 10 min. in het centrum. Het VVV tel.nr. is 0544-461247.

Voor liefhebbers van water

Waterbus

Een mooie vaartocht over het water en ook nog stoppen te Kinderdijk? Dat kan met de waterbus. Dit OV over water verbindt de Drechtsteden met Rotterdam.


Afsluitdijk

Een mooie route langs het water is bus 350 van Alkmaar naar Leeuwarden. Dit is met 110 kilometer tevens de langste busreis van Nederland. Stap in Zurich (Friesland) over op de bus naar Harlingen om dit mooie havenstadje te bezoeken. Onderweg op de afsluitdijk kun je uitstappen bij de halte Monument voor mooi uitzicht over het water of bij kazemattenmuseum Kornwerderzand.


De Biesbosch

In Dordrecht vertrekt buslijn 620 naar Werkendam. Deze bus rijdt niet vaak maar het is een leuke reis: hij gaat op de veerboot over de Merwede naar de Brabantse Biesbosch. In Werkendam kun je overstappen op lijn 120 die via Sleeuwijk Tol Oost naar Gorinchem rijdt. Na een bezoekje aan deze stad met de Q-buzz trein terugreizen naar Dordrecht. Of wie nog niet genoeg had van de bus: kies voor buslijn 80 en reis via Arkel naar busstation Meerkerk, vanwaar aan de westkant snelbuzz 388 naar station Sliedrecht rijdt.


Langs de Lek

In vijf tot zes kwartier voert een fraaie busrit in drie etappes langs de Lekdijk van Vianen naar Kinderdijk. Bus 90 heeft zijn beginpunt bij station Utrecht Centraal en rijdt via busstation Vianen Lekbrug naar Groot-Ammers. Stap bij bushalte Schoonhovenseveer over op bus 74 naar het Jan van Nassauplein in Nieuw-Lekkerland. Vandaar voltooit bus 489 de reis naar de Molenkade in Kinderdijk, met de wereldberoemde molengangen. Deze route voert langs een tiental mooie rivierdorpen en biedt uitzicht op alles wat een rivier te bieden heeft: natuurschoon, scheepvaart, industrie, boerenbedrijven enzovoort. Vanaf de Molenkade is er een veerpont naar Krimpen a/d Lek en Ridderkerk.

Een ander rondje langs de Lek doen we vanuit Rotterdam. Neem vanaf de Erasmusbrug boot 21 naar Alblasserdam Molenkade. Natuurlijk zijn ook hier molens te bekijken. Daarna bus 489 naar Nieuw Lekkerkerk. Ook hier weer bij halte Jan van Nassauplein overstappen op lijn 74 richting Gorinchem. Let wel op want deze bus rijdt maar één keer per uur. Stap uit in Gelkenes, halte Schoonhovenseveer, en stap hier over op lijn 90 naar Utrecht. Wie misselijk is van alle bochtige dijken, kan bij halte 5 Mei Plein de snelle bus 295 kiezen om via Schoonhoven weer terug naar Rotterdam te reizen.


Futureland

Futureland is het informatiecentrum over de aanleg en inrichting van Maasvlakte 2. Hier zie je de grootste containerschepen en modernste containerterminals met eigen ogen. Reis hierheen met de metro naar Hoek van Holland Haven. Daar kun je vlakbij (Berghaven) overstappen op de boot (zie www.hoeksveer.nl) op de boot naar de Maasvlakte. Naast de bestemming Futureland is ook het varen door een deel van de Maasvlakte een bijzondere ervaring. Let op: het Hoeksveer vaart niet het gehele jaar! Eventueel kan ook gereisd worden met de EBS hopper 903 vanuit Brielle, maar dit gaat via een reservering.


Lightrail en deltawerken

Het langste aaneengesloten lightrailtraject in Nederland loopt van Den Haag naar Spijkenisse. Het eerste deel is Randstadrail E vanaf treinstation Den Haag Centraal naar metrostation Rotterdam Centraal; daar stap je over op metrolijn D naar Spijkenisse De Akkers. Hoewel het een soort metrotraject is, verloopt de reis voor het overgrote deel bovengronds. Je passeert onder meer de Randstadrail-werkplaats tussen Voorburg en Leidschendam en de sterk verstedelijkte tuinbouwdorpen Nootdorp, Pijnacker en Berkel-Rodenrijs. In de buurt van Rotterdam The Hague Airport gaat de metro ondergronds op weg naar Rotterdam Centraal. Ook metro D rijdt niet lang ondergronds: al snel nadat de Maas is gepasseerd vervolgt hij zijn weg op een viaduct naar Rotterdam Zuidplein. Daarna gaat hij via de dorpen Rhoon, Poortugaal en Hoogvliet naar Spijkenisse - ook al zo’n enorme groeistad.

Spijkenisse is dan weer een mooi uitgangspunt voor een bustocht over de Deltawerken. Neem daarvoor bij busstation Metro Centrum lijn 104 naar Renesse. Langs Hellevoetsluis gaat het naar de Haringvlietdam en vervolgens via de Goerese dorpen Stellendam, Goedereede en Ouddorp naar de Brouwersdam. Aan de Zeeuwse kant passeer je Scharendijke, Ellemeet en Noordwelle totdat de bus in Renesse zijn eindpunt bereikt. Voor het vervolg over de Oosterscheldekering stap je daar over op bus 133 naar Middelburg. Die lijn neemt nog net een puntje van Noord-Beveland mee voordat hij over de Veerse Gatdam afstevent op de hoofdstad van Zeeland.

Wie nog meer Deltawerken wil ervaren, kan van Middelburg de trein nemen naar Goes. Behalve een museum-stoomtrein naar Borssele vertrekt daar ook bus 132 naar Zierikzee, over de langste brug van Nederland: de Zeelandbrug die Noord-Beveland verbindt met Schouwen-Duiveland. Busstation Sas bij Zierikzee is ook een halte van buslijn 395 naar Rotterdam Zuidplein, die op zijn weg de dorpen Nieuwerkerk en Oosterland, de Grevelingendam, het dorp Oude Tonge, de Hellegatsdam, de Haringvlietbrug en het landelijk gebied van de Hoeksche Waard passeert. Wie geïnteresseerd is in de aanleiding tot al deze Deltawerken, neemt vanaf Zierikzee Zeeland Taxi 993 naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

Het noorden

Het meest noordelijke punt

Van de heuvels naar de platte vlakte. Noordelijker dan Eemshaven kun je op het platteland van Nederland niet komen. Station Eemshaven is dan ook het noordelijkste station van Nederland. Arriva doet dit station afhankelijk van het seizoen slechts één tot vijf keer per dag aan dus het is wel even plannen. Alternatief kan er een leuke busronde vanuit Groningen worden gereden. Kies dan in Groningen bus 61 naar Uithuizen. Over op lijn 41 via Eemshaven met zijn industrie naar Appingedam. Let op de hangende keukens boven het Damsterdiep. Buurtbus 564 via Overschild naar Ten Boer en tot slot lijn 6 terug naar Groningen.


Nog een rondje Groningen

Een andere mooie ronde vanuit Groningen is met bus 300 of 312 naar Gieten. Stap hier over op lijn 59 en bekijk de Hondsrugdorpen. In Exloo, halte (Zuider-) Hoofdstraat, kun je overstappen op lijn 75 naar Emmen. Na een bezoekje aan Emmen neem je bus 72 naar Winschoten. Deze rijdt door interessante plekken zoals Ter Apel, Sellingen en vestingstadje Bourtange. Nergens in Groningen zie je zoveel bos. Vanaf Winschoten keer je met de trein terug naar Groningen.

Het strand

Rondje aan zee

Een reis naar het strand is altijd leuk op een mooie zomerdag. Reis met de trein naar Zandvoort of met buslijn 81 vanaf station Haarlem naar Bloemendaal aan Zee. Vandaar over het strand lopen richting IJmuiden (van zuid naar noord heb je vaker de wind in de rug in plaats van omgekeerd). Looptijd van Zandvoort naar IJmuiden ca. 1,5 uur, vanaf Bloemendaal ca. 1 uur en een kwartier. Onderweg is er nog de mogelijkheid om bij Parnassia wat te drinken of te eten. Buslijn 382 stopt in IJmuiden aan Zee direct achter het strand en brengt je vandaar naar Amsterdam Sloterdijk.

Het strand van IJmuiden aan Zee is ook direct bereikbaar met buslijn 385. Dit is een prachtig strand met aantrekkelijke paviljoens en veelal niet te overbevolkt. Aanrader is een wandeling op de Zuidpier, 3 km de zee in en ook aantrekkelijke om zeevogels, robben en heel soms walvissen te spotten die je normaal niet ziet aan de kust. Check wel de omstandigheden via de IJmuider reddingsbrigade www.ijrb.nl. Bij storm is de pier levensgevaarlijk en wordt afgesloten.

Over grenzen

Vier provinciën

Voor de liefhebber: doe vier provincies aan met de bus en zie plekken waar je normaal niet snel komt. We beginnen in Overijssel door in Zwolle op lijn 70 te stappen. Deze rijdt via Staphorst (let hier vooral op de kleuren van de huizen) naar Meppel in Drenthe. Reis verder met de trein of bus 20 naar Steenwijk. Dit vestingstadje is een bezoek waard. Stap daarna op bus 17 via Wilhelminaoord naar De Blesse Noord in Fryslân  Wachten op lijn 76 die via Kuinre (de kleinste stad van Overijssel) naar Marknesse of Emmeloord rijdt in Flevoland. Daar rijdt lijn 71 weer terug naar Zwolle.


Zeeuws Vlaanderen

Reis vanuit Breda met bus 19 naar Hulst. Let op, deze bus rijdt maar beperkt. Het is de enige buslijn die zijn start- en eindpunt in Nederland heeft, maar tussendoor de grens oversteekt via Antwerpen. Zorg voor minimaal € 15 saldo op de OV chipkaart wanneer je niet met bankpas reist. Vanuit Hulst reizen we verder met lijn 20 via Terneuzen naar Busstation West. Daarvandaan lijn 1 of lijn 5 naar Oostburg. Karakteristiek voor Zeeuws-Vlaanderen zijn de rijen populieren en de kleine polders. Reis vanuit Oostburg met lijn 42 naar Breskens. Daarna met de veerboot naar Vlissingen en vandaar de trein richting Amsterdam tot Roosendaal, overstappen om terug te reizen naar beginpunt Breda.


Rondje Drielandenpunt

Het Drielandenpunt vinden we in Vaals. Maar het is ook mogelijk zelf een drielanden-route te reizen. Neem vanuit Heerlen bus 44 naar de grote stad Aachen. Daarna met bus 24 naar het Belgische Kelmis, halte BBL.  Waar nu de busremise is, was van 1839 tot 1914 het onafhankelijke staatje Neu-Moresnet. Dan met bus 396 naar Vaals. Tot slot bus 43 via Bocholtz terug naar Heerlen.


Leer

Een dagje Duitsland net over de grens kost tegenwoordig niet veel meer dan wat je in Nederland aan je NS-abonnement betaalt. Zo kun je bijvoorbeeld naar Leer in Ost Friesland. Er zijn 2 mogelijkheden. 1. Je stapt in Groningen in de snelbus. Die gaat eens per 2 uur en de bus doet er 1 uur over. 2. Je kunt ook vanuit Groningen de Arriva-trein nemen die oorspronkelijk tot Leer ging, maar nu niet meer vanwege een kapotte brug. Maar je kunt dan mee tot Weener. Daar eindigt de trein. Je loopt dan naar de Duitse bushalte en pak daar bus 620. Deze rijdt als spoorvervangend vervoer naar Leer. Je steekt je ov-chipkaart even omhoog en je mag doorlopen. Te Leer moet je in de stationshal even uitchecken bij een ov-chipkaart paal die je keurig in het Duits vertelt dat je uitgecheckt bent. Leer is op zich een leuke stad. Maar als je het gezien hebt zou je af kunnen reizen naar Emden. En vanuit Emden kun je naar de haven met de RE15 trein en vandaar gaat de boot naar het eiland Borkum. Vanaf de boot kun je dan met de eiland trein naar het centrum van Borkum. Daar kun je van alles doen van shoppen tot de natuur in. De treinrit op Borkum is inclusief bootkaartje. En op de terugreis zou je eventueel met de boot kunnen richting Eemshaven en vandaaruit met de Arriva-trein weer naar Groningen.


Emmerich en verder

En dan is het tegenwoordig ook mogelijk om vanuit Arnhem de RE 19 te nemen naar Düsseldorf en dan kun je met de ov-chipkaart uitchecken te Emmerich, Praest en Emmerich Elten.  Emmerich heeft op zich een leuk centrum aan de rivier de Rijn met terrassen en een promenade. In Arnhem wel even inchecken bij Arriva  en in Emmerich kun je dan weer Uitchecken. Je zou kunnen besluiten om met NIAG lijn 91 naar het Nederlandse ’s Heerenberg  te reizen alwaar je kunt overstappen op lijn 24 naar Doetinchem. Lijn 91 is wel Duits tarief. Je zou daar de bus naar Hummelo kunnen nemen en dan kom je bij het standbeeld van de boerenrockgroep Normaal.

Je kunt vanuit Emmerich ook de bus SB58 nemen richting Kleve en Nijmegen. Je komt dan ook door Kranenburg. Erge mooie omgeving. En heb je nou een 65+ jaar abonnement van Transdev, Connexxion, Hermes of Breng dan reis je gewoon voor 0 Euro, want in  die buslijn hangen ov-chipkaart lezers van Connexxion. De bus is van de NIAG, maar dit is de enige lijn waar je dus ook met de Nederlandse ov-chipkaart kunt reizen. En het is een prachtige route van Emmerich via kleve naar Nijmegen.  De bus rijdt elk uur behalve op zondag, dan rijdt de bus tussen Kleve en Emmerich elk uur en tussen Kleve en Nijmegen elke 2 uur.


Aken

Je kunt tegenwoordig ook met de Arriva-trein van Maastricht via Heerlen naar Aken. Je checkt bij Arriva in en in Aken in de stationshal check je weer uit. En dat kan volgend jaar ook richting Luik, want dan rijdt Arriva daar ook. Aken heeft een mooi groot centrum met diverse bezienswaardigheden zoals de Dom en de Elisenbrunnen. Een OV-rondje maken kan ook leuk zijn. Reis vanuit Sittard met lijn SB 3 naar Geilenkirchen. De Selfkant met Tüddern was van 1946 tot 1963 Nederlands gebied. Stap hier op de trein naar AkenMooie reizen vanuit hier: bus 350 naar Gulpen. Dan bus 57 via Epen en Slenaken naar Maastricht en weer met de trein terug naar Sittard.


Bocholt

Bocholt is een stad met een flink centrum. Reis vanuit Doetinchem met lijn 40 naar Dinxperlo. Neem hier de Duitse bus C 7 naar Bocholt, halte Bustreff.  Hier kun je verder reizen met bus C 11 naar Aalten en met de trein terug naar Doetinchem. Of met buurtbus 191 via Bredevoort en Zieuwent naar Ruurlo en vandaar bus 23 via Zelhem naar Doetinchem.


Gronau

Combineer een dagje Twente door vanuit Enschede de grens over te steken naar het Duitse Gronau. Ook dat kan met de ov-chipkaart. En heb je een Dal vrij of weekend vrij dan kost dat helemaal niets. Je checkt in Enschede in bij de ov-chip paal en checkt uit in Gronau. In Gronau heb je vlak bij het station een leuk centrum met onder meer het museum voor popmuziek.


Zevenaar-Spijk, wandeling Elten – Zevenaar

Buurtbus 566 via Babberich en Tolkamer rijdt naar eindpunt Spijk. Buurtbus 566 rijdt bij Elten 2 x over de Duits-Nederlandse grens.  Wandel langs de grens richting Hoch Elten. Rechts ziet men de dijk van de vroegere spoorlijn Zevenaar-Griethausen-Kleve waarbij de trein op een veerpont ging. Langs de Duitse Rijksweg 8 naar station Elten (4 km). In Elten kan men inchecken met de Nederlandse OV-chipkaart, terug naar Zevenaar.