Skip to main content
Op Verkenning

Van de bron van de Noor naar Maria op de Gulperberg

Tja, het is misschien niet origineel om alweer naar Zuid-Limburg te gaan, maar het is nu eenmaal het favoriete wandelland van uw Op Verkenner. Je stapt maar ergens uit de trein of de bus en het is al snel feest. Prachtig landschap, veel onverharde paden, en met de drukte valt het best mee.

Deze keer is het een aardig lange route, 26 kilometer van Noorbeek naar Gulpen. Maar wel via Slenaken, een stukje België, en Epen. Overal (behalve in België) tref je de bus van of naar Maastricht, dus de wandeling is zo lang als je zelf wilt.

Editie 2, 2022  |  Gerda Spaander

Foto: Gerda Spaander  
Via grenspaal 18 lopen we van Slenaken naar Nurop

Uitgespoeld pad

Noorbeek dus, om te beginnen.  En wel bij bushalte Wesch, niet alleen een mooie plek maar ook het begin van het beekje de Noor. Die dus niet de Noorbeek heet, zoals een te ijverige corrector bij een eerdere Op Verkenning dacht. Deze keer gaan we gelijk naar het oosten, door een fraai heggenlandschap. Met nog een mooi zicht op het dorp, vooral op de kerk, en voor de goede kijker daarnaast de meiboom. Via het minder bekende dorp Terlinden en een stukje plateau dalen we af naar Beutenaken. Op de geplande route staat een roodwit hek, wat waarschijnlijk betekent dat het niet de bedoeling is dat je daar doorloopt. Dat komt wel heel onhandig uit, en bovendien is er (nog) niet te zien waar dat hek op slaat. We lopen dus rustig en zonder problemen door. Wel is er halverwege een lang, breed en diep gat in het pad, maar het is niet moeilijk om er omheen te lopen. Aan het eind van het pad treffen we eenzelfde hek aan, met nu wel een verklarende tekst: ‘wandelpad tijdelijk afgesloten wegens uitspoelingen door noodweer’. Dan maken we toch nog iets mee van de noodtoestand van vorig jaar. Het water moet er wel flink gekolkt hebben om zo’n gat uit te slijten.  

 

Over de grens

Vanaf daar is Slenaken te bereiken via het pad langs de Gulp, langs de bosrand of door het bos. Allemaal mooi, kies zelf maar. De route door het bos levert in het voorjaar de bonus van bloeiende bosanemonen op.  O ja, vlak voor de weg door het dorp is er linksaf een pad naar de Lourdesgrot. Hier een kleine Maria, later zien we haar in het groot.

In Slenaken zien we geen nasleep van het waterdrama, al is ook de Gulp flink buiten haar oevers getreden, net als in 2012. Mooi dus, zo’n beek, maar riskant.

Na het dal gaan we weer omhoog. Op een mooi punt met kruis en bankje slaan we linksaf naar België. Grenspaal 18 laat zien waar we In België komen. Aan het landschap zie je het niet af, dat is en blijft mooi.

I gen treut

Het eerste dorp over de grens is Nurop, en daar ben je wel even een buitenlander, want de straat daar heet ‘I gen treut’. Geen idee wat dat betekent, ook internet biedt geen uitkomst. De weg wordt smaller en leidt ons naar de Gulp. Even lijkt het of het pad hier ophoudt en als ‘voorde’ de beek kruist. Een doorwaadbare plaats dus, leuk voor koeien en tractors, minder voor wandelaars. Maar gelukkig, na een bocht blijkt er toch een bruggetje te zijn. Het pad daarna is niet al te makkelijk, maar dat geeft niet, als het maar mooi is.

Door het bos komen we boven aan, en moeten even langs een (stille) weg lopen. De haarspeldbocht slaan we over, en wat verderop mogen we weer van het asfalt af. Vanaf daar volgen we min of meer de bosrand van de Teuvenderberg. Na een tijdje zie je rechts door de bomen een imposant gebouw, de voormalige abdij van Sinnich. Wie er meer van wil zien slaat niet het zijpad naar links in, maar loopt door tot de weg. Even naar rechts is er een sjiek hek en een oprijlaan, maar tegenwoordig is het gebouw in particulier bezit en helaas niet toegankelijk.

Foto: Gerda Spaander  
Hier kruist het pad (links) de Gulp. Moeten we echt door het water? Nee, achter de boom schuilt een bruggetje.

Vergezicht

Terug naar het bos, en dan niet het eerste pad omhoog, want dat houdt al snel op. Wij waren eigenwijs, gingen wel dit pad in en dachten door het bos het andere pad makkelijk te vinden. Uiteindelijk lukte dat ook wel, maar makkelijk was het zeker niet, vooral door de combinatie bramen en steil omhoog. Boven aangekomen is daar grenspaal 14 en zijn we na ruim 4 Belgische kilometers weer in Nederland. Vanaf de rand van het Bovenste Bos heb je een prachtig uitzicht over het Geuldal, van Epen tot in België. Net over de grens staat het fraaie kasteel Beusdael, en verderop is voor wie goed kijkt het grote viaduct van Moresnet te zien. Een eerdere Op Verkenning kruiste dit viaduct.

Langs de bosrand en een pad tussen de weilanden met steeds die vergezichten komt de route uit op de rand van Epen. Wie 18 kilometer genoeg vindt kan hier of in het dorp de bus nemen.

Pauzeren bij Maria

Maar nog wat mooie kilometers naar Gulpen zijn ook nooit weg. Omhoog en omlaag via het Kersboomvoetpad (geen kersenboom gezien daar). Wel een draaihekje zonder functie, zomaar midden in het land. Altijd leuk om een ongerijmdheid tegen te komen. Natuurlijk stond daar ooit een afrastering omheen.  Nu is het goed voor een foto met daarachter een grote boom met veel maretakken.

Ja, wat verder nog te zeggen? Gewoon lekker doorlopen, over paden met nu eens geen markeringen. Bij het gehucht Bissen gaan we linksaf, en kruisen dan de wereld van het golfen. Ook groen en heuvelachtig, maar met een heel ander karakter.

Na weer een paar kilometer bosrand komt de bewoonde wereld in zicht, in de vorm van de weg van Maastricht naar Aken, en de route van bus 350. Maar de drukke weg blijft op afstand. We maken nog een omtrekkende beweging naar de Gulperberg, om het van verre zichtbare Mariamonument van dichtbij te zien. Op haar tien meter hoge voetstuk houdt ze de wacht over Gulpen. En ook wij kunnen hier genieten van het panoramische uitzicht.

Van daar is het niet ver meer naar het busstation. Met bus 350 ben je het snelst in Maastricht; bus 57 rijdt een mooie route die (o.a.) langs de inmiddels bekende plaatsen Epen, Slenaken en Noorbeek voert.

Informatie

Waarheen

Deze Op Verkenning beschrijft een 26,5 km lange wandeling vanaf Noorbeek (bushalte Wesch) via Slenaken, Nurop, en Epen naar Gulpen.  De wandeling kan ook starten of ophouden in Slenaken (bushalte Slenaker Vallei) of Epen (bushalte Krijtland). 

Ongeveer 85 % van de wandeling gaat over onverharde paden.

Er is horeca in Noorbeek, Slenaken, Epen en Gulpen.

Raadpleeg voor het openbaar vervoer www.9292.nl of www.ns.nl