Vertraging bij internationale reizen

Soms gaat het wel eens mis. Een ontspannende vakantie kan beginnen of eindigen met een stressvolle reis wanneer de internationale trein uitvalt of grote vertraging oploopt. Als internationale reiziger heb je wel rechten om inspraak op te kunnen maken.

Vertraging, wat nu?

Wat te doen bij een gemiste aansluiting? Waar heb je als reiziger recht op? Vooral op de laatste vraag weten weinig reizigers het antwoord en ook het spoorwegpersoneel blijkt lang niet altijd op de hoogte. 

In het kort komen deze regelingen hierop neer:

Is de verwachting dat je met meer dan een uur vertraging op je eindbestemming aankomt? Dan moet je het volgende worden aangeboden:

  • Het afbreken van je reis en het niet afgelegde deel terugbetaald krijgen of
  • terug naar je vertrekpunt reizen en het hele ticket terugbetaald krijgen of
  • je reis voortzetten met een vervangende, gelijkwaardige verbinding bij de eerstvolgende gelegenheid, ofwel op een later tijdstip naar keuze van de reiziger. Het voortzetten van de reis met een vervangende verbinding mag niets extra’s kosten en kan ook via een andere route. Je kunt bijvoorbeeld via een andere grensovergang reizen als de volgende trein via de geplande overgang nog op zich laat wachten.

Deze rechten gelden ook als je een aansluiting mist, deze rechten gelden namelijk voor het bereiken van je eindbestemming. Mis je een overstap, dan mag je dus met andere treinen reizen. De spoorwegmaatschappij moet er (op verzoek) voor zorgen dat het missen van de aansluiting of het opheffen van de trein op het treinkaartje wordt aangetekend. Ook moet, voor zover nodig, het treinkaartje geldig worden gemaakt voor de nieuwe reisroute of voor een andere trein. Die aantekening is niet overal verplicht, maar het personeel in een volgende trein kan dan duidelijk zien dat je het recht hebt om met die trein te reizen. Als je bijvoorbeeld in Keulen de Eurocity naar Basel mist, mag je zonder toeslag te betalen de daaropvolgende ICE nemen. De regeling geldt ook voor treinkaartjes met “treinbinding” (alleen geldig in een bepaalde trein), zoals die er veel zijn in Frankrijk en Duitsland. De oorzaak van de gemiste aansluiting of de treinuitval mag uiteraard niet de schuld van de reiziger zijn. Als je door eigen schuld te laat op het station verschijnt, heb je deze rechten niet.

De laatste trein(en) geannuleerd, wat nu?

Ook is geregeld dat reizigers die door vertraging hun bestemming niet meer op dezelfde dag kunnen bereiken, moeten worden geholpen. Dat kan bijvoorbeeld door het bieden van alternatief vervoer of door te zorgen voor een overnachting. Let op, dit moet de vervoerder voor je regelen. Je moet er dus om vragen. Als je zelf een hotel of taxi regelt kan het zijn dat de vervoerder deze kosten niet wil vergoeden. Soms vragen vervoerders toch zelf iets te regelen. Dat mag niet, maar het kan zijn dat jezelf wel sneller een oplossing vindt. In die gevallen moet je goed in de gaten houden wat de maximale kosten zijn die vergoed worden. Wil je dat risico niet lopen of kun je dergelijke bedragen niet voorschieten, blijf de vervoerder dan vragen het voor jou te regelen.

Heb ik recht op eten en drinken?

Ja, maar de regels daarover zijn niet erg duidelijk. Er moeten je maaltijden en verfrissingen aangeboden worden die in redelijke verhouding staan tot de vertraging en indien ze beschikbaar zijn. Wie urenlang op een centraal station staat mag dus wel eten en drinken verwachten.

Geld terug bij vertraging

Naast hulp en het recht om verder te reizen heb je ook recht op geld terug bij vertragingen van meer dan een uur. Alle spoorwegen moeten een compensatieregeling hebben waarbij minimaal 25% wordt terugbetaald vanaf 1 uur vertraging en minimaal 50% vanaf 2 uur vertraging op de eindbestemming, waarbij de reiziger moet kunnen kiezen voor compensatie in geld, als hij geen tegoedbon wil. De teruggavedrempel voor de compensatieregeling mag niet hoger zijn dan 4 euro. Vertraging en compensatie moeten over de hele reis worden bepaald, niet per trein of per vervoerder. Specifiek voor Thalys geldt dat zij soms een hogere compensatie geven in de vorm van een tegoedbon. Dat mag, maar u moet ook de optie krijgen om geld uitgekeerd te krijgen.

Je vraagt het terug bij je ticketverkoper en niet bij de vervoersmaatschappij die de vertraging veroorzaakte. Heb je een kaartje voor Thalys bij NS international gekocht? Dan is NS international het juiste loket. Heb je een kaartje direct bij Thalys geboekt, dan is Thalys de partij die de compensatie moet betalen.

Compensatie aanvragen kan via de volgende webpagina's:

Ticket gekocht bij NS International: https://www.nsinternational.com/nl/mijnnsi/#/compensatie-bij-vertraging/stap-1

Ticket gekocht bij Thalys: https://thalys.secure.force.com/?language=nl&country=nl&form=complaint

Ticket gekocht bij DB: https://www.bahn.de/service/fahrplaene/fahrgastrechte

Ticket gekocht bij Trainline: Stuur een email via https://support.thetrainline.com/en/support/tickets/new?email

Meer weten?

Veel van je rechten bij vertragingen zijn vastgelegd in de Europese reizigersrechtenverordening (1371/2007/EG), deze is ook van toepassing in Zwitserland en Noorwegen. Veel spoorwegen (waaronder NS) hanteren de daarbij passende standaardversie van de algemene voorwaarden (GCC-CIV/PRR). Verder is het een en ander vastgelegd in de CIV (Contrat de transport International ferroviaire des Voyageurs — de overeenkomst van internationaal spoorwegvervoer van reizigers)

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contact

  • Postbus 2132
    3800 CC Amersfoort

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 033-4220450 (10:00 - 16:00 uur)

Volg ons