Tijdige ontsluiting van nieuwe woonwijken en grote knooppunten, een schaalsprong voor OV met daarin de overstap van auto op OV en de belangrijke bus- en tramroutes dienen de status van ‘Plusnet’ te krijgen: het zijn een aantal voorstellen waarmee Rover-Amsterdam de gemeente vraagt voldoende plaats op te nemen voor het OV in de omgevingsvisie. Essentieel is een uitvoeringsstrategie voor het OV om goede en tijdige bediening van zowel de bestaande stadsdelen als de nieuwe wijken te garanderen. Dit vraagt ook om een regionale aanpak van een samenhangend OV-stelsel.
Er is een plan nodig om de hinder na winters weer voor de reizigers te verkorten. Hierom vraagt Rover-Amsterdam in een brief aan het GVB. Tram en metro waren in Amsterdam dagen na de sneeuwval nog ontregeld.
Volle trams en lagere frequenties dreigen als Vervoerregio Amsterdam te snel trams afstoot. Hiervoor waarschuwt Rover-Amsterdam samen met Stadsvervoerbelang in een brief aan het GVB en de Vervoerregio.
Zie af van het plan een belangrijke tramhalte achter Paleis op de Dam te verplaatsen. Dat adviseren Rover Amsterdam en Stadsvervoerbelang in een brief aan de gemeente en de Vervoerregio Amsterdam. De organisaties maken zich zorgen om de bereikbaarheid van één van de drukstbezochte plekken van de stad.
Gemeente Amsterdam probeert reistijden te verbeteren door haltes op te heffen. Dit moet stoppen. De loopafstand naar de halte is óók reistijd, stelt Rover-Amsterdam.
De doorstroming van bussen en trams in Amsterdam kan een stuk beter, stelt Rover-Amsterdam. De Rover-afdeling vraagt om nieuw beleid in een notitie, die maandag 7 september 2020 aan wethouder Sharon Dijksma is aangeboden.
Er moet meer samenhang komen tussen de verschillende OV-projecten die in regio Amsterdam op de planning staan. Ook moeten er hogere eisen worden gesteld aan de toekomstvastheid van de verschillende plannen. Dat stelt Reizigersvereniging Rover samen met landelijke en regionale consumentenorganisaties in een advies aan regionale overheden en het kabinet.
Door de verstedelijking van Zaanstad en Amsterdam-Noord in samenhang met elkaar te ontwikkelen, ontstaan er kansen voor een aantrekkelijk, integraal OV-netwerk. Dit schrijft Rover-Amsterdam in een brief aan de gemeente Zaanstad.
Er moet een 10e spoor komen op Amsterdam Centraal, zodat er meer ruimte komt voor doorgaande treinen en minder reizigers in het drukke Amsterdam moeten overstappen. Hiervoor pleit Rover in een zienswijze die is ingediend bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Amsterdam moet autoluw worden, als het aan wethouder Dijksma ligt. Maar hoe pakken we dat aan? En hoe zorgen we dat het openbaar vervoer het toenemend aantal reizigers aankan? Ga in gesprek met Rover-Amsterdam tijdens de ledenvergadering op dinsdagavond 21 april.
Wat kan er beter aan de doorstroming van het openbaar vervoer in Amsterdam? Wat kan Rover doen om te zorgen dat de reizigersgroei door woningbouw en klimaatplannen op een goede manier door het OV wordt opgevangen? Rover regio Amsterdam nodigt reizigers uit om mee te denken tijdens een bijeenkomst op dinsdagavond 10 maart.
Een autoluwe stad zorgt voor goede bereikbaarheid en leefbaarheid. Zo schrijft Rover-Amsterdam samen met een aantal organisaties, waaronder de Fietsersbond en MENSenSTRAAT. De organisaties bieden wethouder Dijksma een manifest met uitwerking aan vol handvaten voor de autoluwe stad.
Vervoerregio Amsterdam moet meer eisen stellen aan de vervoerder die vanaf 2021 in regio Zaanstreek-Waterland de bussen gaat verzorgen. Dat schrijft Rover-Amsterdam in een brief aan de Vervoerregio.