Skip to main content
Lijn 50

Lijn 50 van hoofdstad naar hoofdstad

De hoofdsteden van de provincies Drenthe en Groningen worden door een lijn 50 met elkaar verbonden. De busrit start op het vernieuwde trein- en busstation van Assen en via Ubbena, Vries, De Punt, Glimmen en Haren eindigt deze bij het Hoofdstation van Groningen. In de stad Groningen rijdt deze bus al sinds mensenheugenis via de Hereweg.

Editie 2, 2021  |  Martin Oudenaarden

Beginpunt van lijn 50: Assen
Foto: Martin Oudenaarden

 

Een Drentse bus met een belangrijke functie in de provincie Groningen. Zo was het jarenlang. De Drentse Vervoer Maatschappij (DVM) reed de lijn Assen–Groningen. De DVM vervoerde de meeste reizigers tussen Haren en Groningen. De Groninger Autobusdienst Onderneming GADO reed er ook, maar veel minder vaak. Het was in die jaren nog niet lijn 50. De route had drie lijnnummers die onderdeel waren van drie belangrijke buslijnen in Drenthe. Lijn 3 (later lijn 20) begon in Meppel, lijn 21 in Emmen en lijn 22 in Coevorden. Vanaf Assen reden ze gebroederlijk naar Groningen en weer terug. En behoorlijk vaak; doordeweeks was elk kwartier geen uitzondering. Het Groningse eindpunt was midden in het centrum, op de Grote Markt.

Zo’n frequente buslijn tussen Assen en Groningen vond het ministerie in Den Haag niet leuk. Er reed (en rijdt) immers ook een trein tussen beide steden. Destijds, we spreken over de jaren 80 van de vorige eeuw, drie keer per uur. Zo ontstond Integras, een studie naar het op elkaar afstemmen van het openbaar vervoer in deze regio. De uitkomst was dat de bus minder vaak ging rijden. Tussen Assen en De Punt meestal nog wel vier keer per uur. Twee van de vier ritten pakten dan een langzamere route naar Groningen, via Eelde en Paterswolde. In die tijd verdwenen ook de rechtstreekse doorverbindingen vanuit Meppel, Emmen en Coevorden. En de route via Glimmen en Haren kreeg één lijnnummer, lijn 51. DVM en GADO gingen beter samenwerken: ze reden samen de buslijnen tussen de beide hoofdsteden. Lijn 50 verscheen in 2003, als een sneldienstvariant. Wat jaren later werden stop- en sneldiensten weer samengevoegd en bleef lijn 50 over op de stopdienstroute. Zo vaak als vroeger rijdt lijn 50 echter niet meer: van maandag t/m zaterdag nog elk half uur, op zondag elk uur.

Assen-Groningen is in dit boekje nog lijn 20/21/22
Afbeelding: DVM

 

DVM werd DVM-NWH, dat werd VEONN en toen Arriva. De openbare aanbesteding van het busvervoer in Groningen en Drenthe zorgde ervoor dat Qbuzz in 2009 het stokje overnam van Arriva. Het busvervoer tussen Assen en Groningen is de laatste jaren weer stevig gegroeid. Naast lijn 50 rijdt Qliner 319 vanuit diverse Asser woonwijken snel naar Groningen. De pijn van Integras is verdwenen!

Wie wil wandelen met lijn 50, zit goed. In de buurt van De Punt bijvoorbeeld. U komt in de dorpjes De Punt en Yde en in het natuurgebied de Hondstongen. U kunt ook de Hortus in Haren bezoeken met lijn 50. Vanaf de halte Botanicuslaan aan de Rijksstraatweg loopt u naar de ingang (bij de bushalte voor de ingang stopt lijn 50 niet). De Drentse geschiedenis treft u in het Drents Museum in Assen. Lijn 50 stopt er voor de deur.